Northwestern Üniversitesi araştırmacıları, insanların seslerini ne kadar kullandıklarını sürekli olarak takip eden, ses yorgunluğu ve potansiyel bir rahatsızlık ortaya çıkmadan önce onları uyaran ilk akıllı giyilebilir cihazı geliştirdi.
Türünün ilk örneği olan, pille çalışan bu kablosuz cihaz ve beraberindeki algoritmalar, etkili iletişim kurmak ve geçimini sağlamak adına sesine güvenen herkes için oyunun kurallarını değiştirebilir. Cihaz ayrıca klinisyenlerin ses bozukluğu olan hastaları, tedavileri süresince uzaktan ve sürekli olarak izlemelerine de yardımcı olabilir.
Malzeme bilimcileri, biyomedikal mühendisleri, opera sanatçıları ve bir konuşma terapistinden oluşan disiplinlerarası ekip tarafından geliştirilen yeni teknolojinin arkasındaki araştırma, 20 Şubat haftasında Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanacak.
Yumuşak ve esnek olan bu cihaz, konuşma ve şarkı söyleme ile ilişkili ince titreşimleri algılamak için göğsün üst kısmına rahatça yapışabiliyor. Elde edilen veriler, Bluetooth aracılığıyla anlık olarak kullanıcının akıllı telefonuna veya tabletine aktarılıyor, böylece gün boyunca ses aktivitelerini gerçek zamanlı olarak izleyebiliyor ve sesin kümülatif toplam kullanımını ölçebiliyor. Uygulama ile kullanıcılar, kişiselleştirilmiş ses eşiklerini belirleyebiliyor. Bu eşiğe yaklaştıklarında akıllı telefonları veya akıllı saatleri, uyarı olarak gerçek zamanlı dokunsal geri bildirim sağlıyor. Böylece kullanıcılar, seslerini çok fazla zorlamadan önce dinlendirebilecekler.
Cihazın geliştirilmesine öncülük eden biyoelektronik uzmanı Northwestern’den John A. Rogers, “Cihaz, konuşma ve şarkı söyleme için genlik ve frekansı hassas bir şekilde ölçüyor. Bu iki parametre, ses kıvrımlarında meydana gelen genel yükü belirlemede en önemli parametrelerdir. Hem belirli bir anda hem de zaman içinde kümülatif olarak bu parametrelerin farkında olmak, sağlıklı seslendirme modellerini yönetmek için çok önemlidir.” açıklamasında bulundu.
Cihaz nasıl kullanılır?
Kullanıcı, cihazı basitçe göğüs kafesine, boynunun altına yapıştırıyor ve cihazı beraberindeki uygulama ile senkronize ediyor. Araştırma ekibi, şu anda her kullanıcı için ses bütçelerini kişiselleştirecek bir yöntem üzerinde çalışıyor. Burada kullanıcılar, gün içinde herhangi bir noktada ses rahatsızlığı yaşadıklarında uygulamadaki düğmeye basarak ani ve kümülatif ses yükünü etkili bir şekilde kaydedebilecekler. Bu veriler, ses yorgunluğu için kişiselleştirilmiş bir eşik görevi görebilir. Kullanıcı, kişiselleştirilmiş eşiğine yaklaştığında veya bu eşiği aştığında dokunsal cihaz, uyarı olarak titreşecek. Kullanıcılar ayrıca uygulama içinde bilgileri, konuşma ve şarkı söyleme kategorilerine ayıran bir grafik ekranı da görüntüleyebiliyor.
Rogers, ‘‘Diğer ses izleme cihazları mevcut olsa da bunlar, bağlama kabloları ve devasa ekipmanlar kullanan büyük cihazlardır. Bazıları ayrıca sesli verileri yakalamak için gömülü mikrofonlar kullanır ve bu da gizlilik endişelerine yol açar.’’ ifadelerine yer verdi.
Sırada ne var?
Rogers’ın önceki cihazları vücut ısısını, kalp atış hızını ve solunum aktivitesini yakaladığı için araştırmacılar, bu özellikleri ses izleme cihazına dahil ettiler. Ekip bu ekstra verilerin, ses yorgunluğuna ilişkin temel araştırma sorularının keşfedilmesine yardımcı olacağına inanıyor.
“Ses yorgunluğunu ölçmek ve kullanıcı geri bildirimini sağlamak için cilt arayüzlü kablosuz cihazlardan oluşan kapalı döngü ağı” konulu çalışma, Northwestern Üniversitesi Querrey Simpson Biyoelektronik Enstitüsü tarafından desteklendi.
Derleyen: Nazlı Koyuncu