Geçtiğimiz yıl 1.543,673 milyon ziyaretçi sayısı ile Türkiye’nin Trendyol.com’dan sonraki en çok ziyaret edilen web sitesi olan ekşisözlük sitesi dün kapatılmıştı. Sitenin neden kapatıldığına dair ne onu kapatan BTK’dan ne de devletin herhangi bir kurumundan açıklama gelmedi. Konu hakkında Nevşin Mengü’nün YouTube kanalına konuşan ekşisözlük CEO’su Başak Purut da neden kapatıldıklarını bilmediğini söyledi ve süreci aktardı.

Purut “BTK’nin belli durumlarda kamu güvenliği ve benzeri durumlar için 5651 sayılı yasanın 8/A maddesi gereğince mahkeme kararı olmaksızın bir içeriği yayından çıkarma hakkı var. Yasal olarak böyle bir yetkisi var. Bu yetki kullanılarak içerikler çıkarılırken web sitelerinin tamamıma erişimin engellenmesi de yasak. Kanun bu şekilde belirlenmiş.” dedi.
Purut sözlerine “Yani hangi içerik sakıncalı ise onu çıkarmak gerekiyor. Bugüne kadar bu böyleydi. Fakat dün akşam 21:00’da bir karar alıp uygulamışlar, kararın numarası dışında hiç bir şey bilmiyoruz. Sorduğumuz hiç kimse de bize kararın sebebini söylemiyor. Söylenen tek şey ‘biz mahkemeye onaya gönderdiğimizde karar için (yasal olarak böyle olması gerekiyor) o zaman öğrenirsiniz’deniyor” diye devam etti.
Purut kararın çok manasız olduğunu dile getirerek “Vakit kaybediyoruz anlamsız bir şekilde. Kararı da bilmediğimiz için bir içerikten mi birden çok içerikten mi bahsediyoruz onu bile bilmiyoruz.” dedi.

Karar gelmeden önce ekşisözlük için sosyal medyada başlayan karalama kampanlayarı için de Purut “24 yıldır bu tip kampanyalar yapılıyor. Çoğu da algı yönetimi ve itibarsızlaştırma, zemin hazırlama için de yapılıyor olabilir.” dedi.
Nevşin Mengü’nün ‘ekşisözlük açılacak mı?’ sorusuna da Purut “Normal şartlarda içerikle ilgili bize bilgi gelse biz zaten BTK’nın kararını hızla uygulamak zorundayız ve uygulardık. Fakat bize herhangi bir bilgi gelmedi ve BTK kararı ile tüm domain, site engellendi. Kanunen bu yapılmaması gereken bir şey. BTK 24 saatte kararı mahkemeye sunmak zorunda. Eğer sunmazsa karar kendiliğinden düşüyor. Sunarsa mahkeme 2 gün içinde karar veriyor” dedi.
Purut “Bizim dezenformasyon ile ilgili ciddi bir dainamik yapımız var, moderatörlerimiz ve avukatlarımız sürekli aktif durumda. Fakat şu anki spesifik durumun sebebini bilmediğimiz için ne yapacağımızı da tam olarak bilmiyoruz” dedi.
“Kutsal bilgi kaynağı” sloganıyla 1999 yılında yayına başlayan sözlük aylık ortalama 35 milyon ziyaretçisi ve 115 bin yazarı ile Türkiye’nin en büyük web sitelerinden biri durumunda.