Mozilla tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırma, en popüler Android uygulamalarının gizliliğe iddia edildiği kadar önem vermediğini ortaya koydu. Araştırmaya göre Google Play Store uygulamalarını indirirken görülen gizlilikle ilgili etiketlerin yaklaşık %80’i yanıltıcı ya da yanlış.
En güvenli tarayıcılardan birisi olarak bilinen Firefox’un arkasındaki şirket Mozilla, Google Play Store uygulamalarının gizlilik etiketlerinin yaklaşık %80’inin yanıltıcı ya da yanlış olduğunu tespit etti.
Örneğin Twitter ve TikTok, Google etiketlerin aksini iddia etmesine rağmen kullanıcıların verilerini üçüncü taraflarla paylaşmalarıyla biliniyor.
“Google bundan daha iyisini yapmalı”
Mozilla; Google Play’deki en popüler 40 uygulamanın, en iyi 20 ücretsiz Android uygulamasının ve 20 premium hizmetin gizlilik politikalarını ve Google’ın bunlara atadığı etiketleri karşılaştırdı. Bu karşılaştırmada her uygulamayı politikaları ile etiketlerde bildirilen bilgiler arasındaki tutarsızlıklara göre “Zayıf”, “İyileştirme gerekiyor” ve “İyi” şeklinde kategorilere ayırdı.
Bulunan sonuçlar endişe verici. İncelenen 40 uygulamadan sadece 6’sı olumlu puan aldı. Bunların çoğunluğu (Facebook, Minecraft ve Twitter dahil 16 uygulama) “Zayıf” aldı. Orta sıralarda yer alanlar arasında ise YouTube, Google Maps, Gmail, WhatsApp ve Instagram bulunuyor. Üç uygulamanın gizlilik etiketi kaydı ise yok.
Uzmanlar, bu sonuçları Google’ın Veri Güvenliği Formu‘ndaki bazı ciddi boşlukların geliştiricilerin yanıltıcı veya yanlış bilgi vermesini kolaylaştırmasına bağlıyor.
İnternet üzerinden verilen hizmetlerin verileri nasıl sakladığının ve paylaştığının farkında olmak, kullanıcıların gizlilikleri üzerinde kontrol sahibi olmaları için hayati önem taşıyor. Bu nedenle, Apple’ın izinden giden Google Play, Android uygulamalarının tam olarak ne kadar veri topladığını kolayca anlamalarına yardımcı olmak için Nisan 2022’de bu etiket sistemini getirmişti.
Araştırmacılar, kullanıcılar bir uygulamayı indirmeden önce onların daha bilinçli karar vermelerini sağlamada Google gizlilik etiketlerinin başarısız olduğunu söylüyor.
Mozilla’nın araştırma sonuçlarına buradan erişebilirsiniz.
Derleyen: İsa Arslan