Zamanı Gelmişti: Dört Kollu Robotlar Uzay Çöplerini Temizleyecek

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Deniz Akbulut
Ekleyen Deniz Akbulut
2 dk okuma süresi

İsviçre merkezli bir uzay şirketi olan ClearSpace’in Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yapılan ilk program incelemesinden geçtiği belirtildi. Şirketin temel amacı gezegenin yörüngesinde dolaşmaya devam eden uzay çöplerini temizlemek.

Özel şirketlerin de uzay sektörüne giriş yapmasıyla son birkaç yıldır uzaya yönelik görevlerde keskin bir artış yaşandı. Daha fazla ülke uzayda güçlenmeye çalıştıkça daha önceki görevlerin geride bıraktığı enkazdan kaynaklanan bir tehdit de ortaya çıkıyor. ESA, 2019 yılında ClearSpace şirketi ile uzay çöplerinin toplanması yönünde bir iş birliğine gitmişti. Şirket, ilk projeleri olan ClearSpace-1 görevi ile uzay çöplerini temizleme misyonunu halen sürdürüyor. Şirketin yeni amacı ise dört kollu dev bir robotik uzay aracı ile dünyanın yörüngesinde dolaşan uzay çöplerinin icabına bakmak. Araştırmacılar, robotun çöpleri yakalayarak dünyaya doğru göndermesini ve bu sayede çöplerin atmosferde yanmasını beklediklerini açıkladılar. Şirket, görevi gerçekleştirecek olan ClearSpace-1’i 2025 yılında fırlatmayı planlıyordu ancak aracın fırlatılma yılı 2026 olarak değiştirildi. Araç ilk olarak 2013 yılında ESA tarafından fırlatılan Vega İkincil Yük Adaptörünü (VESPA) yakalayacak.

Şirket, VESPA izninin ötesinde uzay çöpleriyle otonom olarak ilgilenecek bir teknoloji de geliştirmek istiyor. Ekip, son onayın ardından şimdi ClearSpace-1’in tasarımlarını tamamlamak, ekipmanı güvence altına almak ve 2026’da fırlatılacak tam ölçekli görevi inşa etmek için çalışacak.

ClearSpace’in web sitesine göre şu anda uzayda 5.000’den fazla işlevsiz nesne, aktif ve yörüngelerde olan 3.400’den çok daha fazla uydu bulunuyor. Uydu tabanlı internet gibi hizmetlerin popülaritesinin artmasıyla birlikte uzaydaki yörünge çöplerinin de artması bekleniyor. Bu nedenle 132 milyon dolara mal olacağı tahmin edilen ClearSpace-1 görevinin, ESA’nın sıfır enkaz politikasının bir parçası olarak üstlendiği birçok görevden biri olması muhtemel.

Derleyen: Deniz Akbulut

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
Dijitalleşen dünyanın tadını tuzunu gelenekselliğin özüyle bulmaya çalışan Z kuşağının ilk numunelerinden biri. Sanat, tarih ve evren hakkında araştırma yapmayı ve jenerasyonları bu paydada buluşturmayı gaye edindi. Deniz’in Dijitaliyidir için sloganı ‘dijital anlamak ve anlaşılmak için iyidir’ oldu.
Yorum bırak, puan ver