Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanlığı Valve, Microsoft ve Sony’den Atomic Heart’ın Ukrayna’daki satışını durdurmalarını isteyeceğini ve “oyun satın alımlarından elde edilen paranın Ukrayna’ya karşı bir savaş yürütmek için kullanılma potansiyeli” nedeniyle diğer ülkelerde dağıtımının “sınırlandırılmasını” teşvik edeceğini açıkladı.
Atomic Heart, Rus hükümetiyle bağları olduğu iddia edilen Rus stüdyosu Mundfish tarafından geliştirildi. Bu karmaşık konunun özetiyse şöyle: Mundfish, Rusya’nın devlet tarafından işletilen enerji devi Gazprom’un eski bir genel müdür yardımcısı tarafından kurulan bir şirket tarafından destekleniyor ve Gazprom tarafından etkin bir şekilde kontrol edilen VKPlay tarafından yayımcılığı yapılıyor.
Daha az somut başka bağlantılar ve iddialar da var. Ancak Joshua Wolens’in tartışmaya genel bakışında açıkladığı üzere, sonuç olarak “Mundfish ve yatırımcılarının Atomic Heart’ın satışlarından kazandığı paranın, yalnızca ülkede gelir üzerinden vergilendirme yoluyla olsa bile, Rus devletinin cebine girmesi pek olası görünmüyor.”. Atomic Heart aynı zamanda Sovyet kitschleriyle dolu ve baş karakter gerçek bir KGB ajanı. Bu da kiminin hoşuna gitmiyor.
Ukrayna’nın Atomic Heart satışlarının durdurulmasını talep etme kararı ilk olarak Dev.ua tarafından bildirildi ve PC Gamer’a gönderilen İngilizce bir açıklamayla doğrulandı.
Dijital Dönüşüm Bakan Yardımcısı Alex Bornyakov, “Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanlığı Sony, Microsoft ve Valve’a resmî bir mektup göndererek bu oyunun dijital versiyonlarının Ukrayna’da satışının yasaklanmasını talep edecek. Ayrıca bu oyunun toxic olması, kullanıcıların verilerinin toplanması ve oyun satın alımlarından elde edilen paranın Ukrayna’ya karşı bir savaş yürütmek için kullanılması ihtimali nedeniyle diğer ülkelerde dağıtımının sınırlandırılması çağrısında bulunuyoruz.” dedi.
“Basında yer alan haberlere göre oyunun geliştirilmesi Rus hükümeti için sistemik öneme sahip ve yaptırım uygulanan Rus şirketleri ve bankaları tarafından finanse edilmiştir. Bu nedenle, dünya çapındaki tüm kullanıcıları bu oyundan uzak durmaya çağırıyoruz. Ayrıca oyun geliştiricilerinin Putin rejimini ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı kanlı savaşı kamuoyu önünde kınamadığını da vurgulamak istiyoruz.”
Mundfish kendisini “insanlara yönelik şiddete karşı barış yanlısı bir örgüt” olarak tanımlıyor, ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşı çıkmıyor. Bu konudaki sessizliğinin nedeni ise net değil. Rusya’nın muhalefete hoşgörüyle yaklaştığı pek söylenemez ve Mundfish aslında savaşı desteklemiyor olsa bile, rejime yönelik eleştirilerin fon kaybına ve şirketin feshine yol açabileceği ihtimali var.
Bornyakov, bakanlığın “Ukrayna oyun topluluğundan gelen kamusal bir talep” ile yasak çağrısında bulunduğunu ve Rus hükümeti ile benzer bağlantıları olduğu tespit edilirse diğer Rus yapımı oyunların yasaklanmasını isteyebileceğini söyledi.
Atomic Heart eleştirmenler tarafından büyük ölçüde olumlu karşılandı. Ancak Rus hükümetine olası desteğinin ötesinde bir dizi konu nedeniyle de eleştirildi. Oyunda görülen Sovyet dönemi karikatürlerinden ırkçı bir karikatürü içeriyor ve bazı gözlemciler oyundaki son derece cinselleştirilmiş robot ikizlerin Ukrayna’nın Batı yanlısı Batkivshchyna partisinin lideri Yulia Tymoshenko’ya dayandığını söyleniyor. Diğerleri ise saç modelinin Orta Avrupa’da yaygın olduğunu ve Tymoshenko’ya özgü olmadığını söylüyor.
Ocak ayında Mundfish Rus hükümeti için veri topladığı iddiasını da yalanlamıştı. Bu iddia, dijital mağaza hizmet şartlarında kullanıcı verilerinin toplanıp vergi dairesi ve KGB’nin halefi olan Federal Güvenlik Servisi (FSB) dahil olmak üzere Rus devlet makamlarına sunulabileceğine dair bir maddenin keşfedilmesinin ardından ortaya atılmıştı. Mundfish GamesRadar‘a yaptığı açıklamada, raporda belirtilen verilerin “eski ve yanlış” olduğunu ve ne web sitesinin ne de oyunun aslında herhangi bir kullanıcı verisi toplamadığını söyledi.
Dijital Dönüşüm Bakanlığı, Atomic Heart’ın Ukrayna’daki satışlarının durdurulması çağrısını ne zaman yayımlayacağını söylemedi ve şu ana kadar Valve, Sony veya Microsoft’tan taleple ilgili kamuya açık bir yorum gelmedi.
Derleyen: Alp Eren Gümüş