PLOS ONE dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre ev işlerine harcadığımız süre büyük ölçüde azalacak. Uzmanlar, 2033 yılına kadar ev işleri için harcanan zamanın yaklaşık %39’unun robotlar tarafından devralınabileceğini iddia ediyor.
Oxford Üniversitesi ve Japonya’nın Ochanomizu Üniversitesi’nden araştırmacılar, 65 yapay zekâ uzmanından beş ve on yıl içinde kaç günlük işin otomatik hale geleceğini tahmin etmelerini istedi. Çalışma şu soruya yanıt arıyor: “Ev işleri için bizi ne tür bir gelecek bekliyor? Eğer robotlar işimizi elimizden alacaksa en azından bizim için çöpü de çıkaracaklar mı?”
Araştırmacılar, robot süpürgeler gibi ev işlerine yönelik robotların dünyada en yaygın üretilen ve satılan robotlar haline geldiğini gözlemledi. Ekip, Birleşik Krallık’ tan 29 ve Japonya’dan 36 yapay zekâ uzmanına evdeki robotlarla ilgili tahminlerini sordu. Araştırmacılar, Birleşik Kralık’taki erkek uzmanların kadın meslektaşlarına kıyasla ev otomasyonu konusunda daha iyimser olma eğiliminde olduklarını, Japonya’da ise bu durumun tersine döndüğünü tespit etti. Ancak uzmanların otomasyonun yapabileceğini düşündükleri görevler farklılık gösterdi. Oxford İnternet Enstitüsü araştırmacısı Dr. Lulu Shi, “Çocuğunuzu eğitmek, çocuğunuza eşlik etmek veya yaşlı bir aile üyesine bakmak gibi faaliyetleri içeren bakım işlerinin yalnızca %28’inin otomatikleştirileceği tahmin ediliyor.” dedi. Öte yandan uzmanlar, teknolojinin market alışverişi için harcadığımız zamanın %60’ını azaltmasının beklendiğini söyledi. Oxford Üniversitesi’nden Ekaterina Hertog, uzun süredir sürücüsüz otomobilleri çevreleyen iyimserlikle paralellikler kuruyor. “Sürücüsüz arabaların sokaklarda olması, taksilerin yerini alması vaadi sanırım on yıllardır var ancak henüz bu sürücüsüz arabaların sokaklarımızın öngörülemeyen ortamında gezinmesini tam olarak sağlayamadık. Evler de bu anlamda benzer.”
Çalışmada yer almayan Londra King’s College’da Yapay Zekâ ve Toplum alanında okuyan Dr. Kate Devlin, teknolojinin insanların yerini almaktan ziyade onlara yardımcı olma olasılığının daha yüksek olduğunu öne sürüyor. “Çoklu ya da genel görevleri yapabilen bir robot yapmak zor ve pahalı. Bunun yerine, bizim yerimize geçmek yerine bize yardımcı olan bir teknoloji yaratmak daha kolay ve daha faydalı olacaktır.” dedi. Araştırma, ev içi otomasyonun ev işlerine harcanan zamanın büyük bir kısmını devralabileceğini gösteriyor. Birleşik Krallık’ta çalışma yaşındaki erkekler, kadınların yaklaşık yarısı kadar iş yaparken, Japonya’da erkekler bu işin beşte birinden daha azını yapıyor. Prof. Hertog, ev işlerinin kadınlar üzerindeki orantısız yükünün kadınların kazançları, tasarrufları ve emekli maaşları üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu savunuyor. Araştırmacılar, otomasyonun artmasının bu nedenle daha fazla cinsiyet eşitliği sağlayabileceğini söylüyor. Ancak teknoloji pahalı olabilir. Prof Hertog, ev işlerine yardımcı olacak sistemlerin yalnızca toplumun bir kesimi tarafından karşılanabilir olması halinde bu durum boş zaman eşitsizliğinin artmasına yol açacağını belirtti. Ayrıca toplumun Alexa’nın bir eşdeğerinin dinleyebildiği ve ne yaptığımızı kaydedip raporlayabildiği gibi sorunlara karşı canlı olması gerektiğini söyledi.
Derleyen: Deniz Akbulut