Yeni istatistiklere göre Windows 7 kullanıcıları gemiyi nihayet terk ediyor. Windows 7 işletim sistemine verilen resmî desteğin tamamen kesilmesinin ardından bu sistemin kullanıcı sayısı neredeyse yarı yarıya azaldı. Buna benzer şekilde kullanıcı sayısı yarı yarıya azalan Windows 8.1 de resmî destekli kullanım ömrünün sonuna geldi.
Statcounter’ın şubat ayı rakamlarına göre Windows 7’nin pazar payı tüm Windows sürümleri arasında yüzde 9,55’ten yüzde 5,39’a düştü. Windows 8.1 kullanıcı oranı da benzer şekilde büyük bir düşüşle yüzde 2,28’den yüzde 1,15’e geriledi.
Windows 8.1’e verilen destek 2023’ün başında resmî olarak sona ermişti. Windows 7’ye verilen resmî destek 2020’de sona ermiş fakat o zamandan beri bu sistem için çıkarılan Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmeleri (ESU) ile bu destek 2023’ün başına kadar sürmüştü.
Windows 8.1 Genişletilmiş Güvenlik Güncellemeleri programına dahil olmadığı için hem Windows 7 hem de 8/8.1 şu an Microsoft tarafından resmî olarak desteklenmiyor. Dolayısıyla bu iki sistemi kullanmak artık güvenli değil. Şubat ayı rakamları da bu durumu oldukça net bir şekilde gösteriyor.
Peki gemiyi terk edenler nereye göç ediyor? Bu sorunun cevabı, şubat ayında yüzde 4,39 artışla yüzde 73,25 pazar payına ulaşan Windows 10. Windows 11 kullanıcılarının sayısı da yüzde 1’in biraz üzerinde artarak toplam pazar payının yüzde 19,13’üne ulaştı. Ancak durumdan büyük kazanç sağlayan Windows 10 hâlâ açık ara lider.
İnsanlar, “son kullanma tarihi” geçmiş olsa bile en sevdikleri işletim sistemlerinde kalmaya eğilimli. Örneğin bu haber, Windows 8.1 çalıştıran bir makinede yazıldı. Başka bir örnekse Windows XP. Windows XP, sistem ilk çıktıktan 15 yıl sonra ve resmî destek süresinin bitmesinin iki yıl ardından hâlâ yüzde 10’luk bir pazar payına sahipti. Fakat istatistiklere bakılırsa Windows 7, Windows XP’nin ulaştığı mertebeye ulaşamayacak gibi görünüyor.
Derleyen: İsa Arslan