NASA, Pisa Kulesi büyüklüğündeki asteroitin 14 Şubat 2046 tarihinde Dünya’ya çarpabileceği konusunda uyardı.
NASA, Dünya’ya çarpabilecek bir asteroit tespit ettiğini duyurdu ve 14 Şubat 2046 Sevgililer Günü’nde Dünya’ya Pisa kulesi büyüklüğünde bir asteoritin çarpabileceği konusunda uyardı.
28 Şubat Salı günü onaylanan 2023 DW’nun (yaklaşık 50 metre çapında, Aten grubunun Dünya’ya yakın bir nesnesi olarak sınıflandırılan Tunguska olay boyutunda bir asteroit) 14 Şubat saat 19.44’de Dünya’ya çarpma olasılığı var. Öngürülen etki bölgeleri, Hint Okyanusu’ndan Pasifik Okyanusu’na ve batıdan ABDnin doğu kıyısına kadar uzanıyor.
Yaklaşık 50 metre çapında 2023 DW’nun gezegenimizle çarpışması, 114 yıl önce Sibirya’ya çarpan 12 megatonluk Tunguska olayıyla karşılaştırılabilir. Tunguska büyük bir metropol alanını yok edebilecek bir patlamaya neden olmuştu. Asteroit o dönem ormana düşerek 80 milyondan fazla ağacı dümdüz etti.
2023 DW şu anda Torino ölçeğinde (asteroitler için tehdit ölçeği) 1’de yani ciddi tehdit oluşturmayanlar kısmında yer alırken NASA için risk listesinin başında yer alıyor.
Torino ölçeğindeki açıklamada, “Dünya yakınından olağandışı bir tehlike arz etmeyen geçişin tahmin edildiği rutin bir keşif” yazıyor.
NASA, “Yörünge analistleri, asteroit 2023 DW’yi izlemeye ve daha fazla veri geldikçe tahminleri güncellemeye devam edecek.” diye tweet attı.
Açıklamada, “ İster karayı ister okyanusu etkilesin, bildiğimiz şekliyle medeniyetin geleceğini tehdit edebilecek küresel iklimsel felakete neden olabilecek bir çarpışma kesindir.” yazıyor.
NASA, 2023 DW Torino ölçeğinde 3’e ulaşırsa halkı uyaracağını da belirtti.
Dünyamıza hasara neden olan son önemli etki 15 Şubat 2013’te gerçekleşen Chelyabinsk olarak biliniyor. Yaklaşık 18 metre genişliğinde olan meteor Dünya atmosferine çarptı. Bu çarpma hasara ve 1600’den fazla insanın yaralanmasına neden oldu. 2023 DW, Chelyabinsk’ten neredeyse 3 kat daha büyük.
NASA kısa süre önce, 2021’deki başarılı DART (Dünya’ya yakın nesnelere karşı bir gezegen savunma yöntemini test etmeyi amaçlayan NASA uzay görevi) görevinin ardından öldürücü bir asteroidi Dünya’ya giden yoldan saptırabileceğini doğruladı. Uzay Ajansı, NASA’nın “Kıyamet Anı” olarak adlandırılan, insanlığın ilk savunma görevi için 2022’de DART’ı başlattı. Aracın hedefi, ana asterpit Didymos’un etrafında dönen Dimorphos’a doğru süzülerek yörüngesinden çıkmasını izledi. 1 Mart 2023’te NASA, görevin müthiş bir başarı olduğunu doğruladı.
Derleyen: Serap Atabey