Çin’deki araştırmalara göre yapay zekâ (AI) akıllı olabilir ancak sosyal beceri eksikliği ile sınırlı. Mevcut durumu geliştirmeye yönelik incelemeler ve atılabilecek adımlar CAAI Yapay Zekâ Araştırmaları’nda yayımlandı.
Pekin Genel Yapay Zekâ Enstitüsünde (BIGAI) yapılan araştırmanın yazarlarından Lifeng Fan: “Yapay zekâ birçok sınırı aşarak toplumumuzu ve günlük hayatımızı değiştirdi. Bir sonraki büyük sınırın Yapay Sosyal Zekâ (ASI) olduğunu iddia ediyoruz.” dedi.
ASI; sosyal algı, sosyal etkileşim ve “Zihin Teorisi” (başkalarının ne düşündüğünü kendi bakış açılarından anlama) dâhil olmak üzere birbirinden ayrı birçok alt kümeden oluşuyor. Yapay zekâ sistemleri ile insan sosyal zekâsı arasındaki boşluğu tanımlamak için bilişsel bilimi ve hesaplamalı modellemeyi kullanmak, ASI alanında daha donanımlı bir ilerleme kaydedilmesini sağlayabilir.
Fan: “ASI, fiziksel çalışma anlayışımıza kıyasla farklı ve zordur; bir bağlama ihtiyaç duyar. Burada bağlam, kültür ve sağduyu kadar geniş ya da iki arkadaşın paylaştığı küçük bir deneyim kadar sınırlı olabilir. Bu benzersiz zorluk; standart algoritmaların sıklıkla karmaşık, belirsiz, dinamik, kısmen gözlemlenebilir ve çok etmenli olan gerçek dünya ortamındaki ASI sorunları ile başa çıkmasını engelliyor.”
ASI, kapsamlı bir yaklaşım gerektiriyor çünkü bir ASI sisteminin belirli bileşenlerini geliştirmek, çağdaş yapay zekâ sistemlerinin aksine her zaman gelişmiş bir performansla sonuçlanmayabilir. ASI daha ziyade göz devirme veya esneme gibi imalı ifadeleri yorumlama, karşısındakinin inanç ve niyet gibi zihinsel durumlarını anlama ve ortak bir görevde iş birliği yapma becerileri gerektirir.
Fan: “Çok disiplinli araştırmalar ASI çalışmalarına bilgi ve ilham veriyor. İnsan sosyal zekâsının incelenmesi; insan benzeri özelliklere sahip bir ASI geliştirmek için gereken temel, müfredat, kıyaslamalar ve kriterler hakkında fikir veriyor.”
“ASI’ın gelecekteki ilerlemesini hızlandırmak için tıpkı insanların yaptığı gibi daha bütünsel bir yaklaşım benimsemeyi; farklı öğrenme yöntemlerini kullanmayı öneriyoruz. Yeni problemler tanımlamamız, yeni ortamlar ve veri kümeleri oluşturmamız, yeni değerlendirme protokolleri kurmamız ve yeni hesaplama modelleri oluşturmamız gerekiyor. Nihai hedefimiz yapay zekâyı üst düzey ASI ile donatarak insan refahını yükseltmek.”
Fan’a göre en iyi yaklaşım, insanların birbirleriyle ve çevrelerindeki dünyayla nasıl etkileşime girdiklerini taklit eden daha bütüncül bir yaklaşım. Bu da açık uçlu ve interaktif bir ortamın yanı sıra ASI modellerine insanî eğilimlerin nasıl daha iyi yerleştirilebileceğinin de düşünülmesini gerektiriyor.
Derleyen: Görkem Süner