Son on yılda teknolojinin hızlı bir ivme kazanmasıyla birlikte yapay zekânın pek çok alanda insan sorunlarına yardımcı olabileceği ortaya çıktı. Araştırmacılar hemen her konuya yapay zekâyı entegre etmeyi düşünürken sıradaki gelişme Akademi ödüllerini tahmin etmek olabilir
İçerik üreticilerinin, uygulama geliştiricilerinin ve araştırmacıların son zamanlarda adından fazlaca söz ettiren bir yardımcıları var. Open AI tarafından geliştirilen yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT, insanlara sunduğu hizmet ile pek çok açıdan yapay zekânın yeni bir çağına işaret ediyor. Makine öğrenmesi modeliyle kısa sürede bir insanın öğrenebileceği şeyden katbekat fazlasını öğrenebilen bir dil modeli, her şeyin cevabını verebilmeye muktedir mi?
Yapay zekâ hakkında konuşan pek çok uzman bir sonraki aşamanın genel yapay zekâ olabileceğini ve şimdiki yeniliklerin yalnızca buz dağının görünen kısmından ibaret olduğundan söz ediyor. Bu durum uzmanları iki farklı görüşe ayırıyor: Gelecekte insan iradesini ele geçirebilecek bir yapay zekâ distopyası ile düşünce ve içgörülerden yararlanarak oluşturulan gerçek zamanlı modellemeler sayesinde önlenebilecek kötü durumlara çözüm bulan bir yapay zekâ devrimi.
Geniş insan popülasyonlarını dünyanın tüm sorunlarını çözebilecek birleşik bir süper zekâya bağlamak için yapay zekâ teknolojilerini kullanan bir araştırmacı hakkında bir grafik roman olan Maymun Odası’nın ve Unanimous AI’ın yaratıcısı Louis Rosenberg, VentureBeat sitesinde ChatGPT, yapay zekâ ve geleceği hakkında düşüncelerini paylaştı.
LaMDA ve diğer büyük dil modellerinin insanlığı bir veri kaynağına indirgeyecek gerçek bir “maymun odası” oluşturmaya yönelik ilk distopik adımlar olup olmadığını merak ettiğini dile getiren Rosenberg, “Bunları düşünmekten kendimi alamıyorum. Yaşanan gelişmeler, etik dışı bir süper zekânın bizim yerimize ‘’karar verme’’ sürecinde kullandığına işaret ediyor. Acaba ChatGPT, distopik bir Maymun Odası senaryosuna doğru bir adım mı?” ifadelerini kullandı.
2014 yılında bir sistem kurmak için çalışmaya başladığında bu sorudan yola çıktığını belirten Rosenberg insanların, kuşlar, arılar ve balıklar gibi gerçek zamanlı senkron sistemler oluşturma yeteneğini geliştirmenin mümkün olup olmadığını yapay sürü zekâsı (ASI) adlı bir teknolojiyi geliştirerek test etti.
Söz konusu düşünceleri ve içgörüleri gerçek zamanlı olarak birleştirme konusunda geliştirilen yapay zekâ teknolojisi, ağa bağlı insan gruplarının verilerini birleştirerek daha iyi kararlar ve daha akıllı tahminler ve daha doğru tıbbi teşhisler ve iş değerlendirmeleri üretmesini sağlamada birkaç yıl içerisinde başarılı oldu. Swarm AI, ayrıca Kentucky Derby ve Super Bowl’dan 2020 seçimlerine kadar çok çeşitli olayları tahmin etmek için de başarılı bir model olduğunu kanıtladı.
Rosenberg, bu çalışmalarına atıfta bulunarak ‘’Tabii ki yeni bir teknolojinin işe yaradığını söylemek veya çalıştığını kanıtlayan akademik makalelere işaret etmek, her şeyin ters gidebileceği yüksek profilli olaylarda konsepti test etmek kadar eğlenceli değil. Bu da beni bu pazar canlı yayımlanacak olan 2023 Oscar ödüllerine getiriyor.’’ dedi.
Unanimous AI’daki araştırmacılar, Üst üste yedi yıldır olduğu gibi bu sefer de rastgele seçilmiş bir grup “film meraklısını” Swarm AI yardımıyla çevrim içi bir teste katılmaya ve Oscar’ların tüm ana kategorilerini tahmin etmeye davet etti. Söz konusu 20 kişi, sürü zekâsı algoritmalarının aracılık ettiği gerçek zamanlı bir sistem oluşturdu ve her tahmin yaklaşık 60 saniyede gerçekleştirildi. 2023 Oscar tahmin süreci 30 dakika sürdü ve tamamen çevrim içi olarak sonuçlandı.

Listelendiği gibi Oscar kazanması en muhtemel filmler arasında En İyi Uluslararası Filmi kazanması beklenen Batı Cephesinde Her Şey Sessiz ve En İyi Uzun Metrajlı Animasyon Filmi kazanması tahmin edilen Guillermo De Toro’nun Pinokyo’su yer alıyor. Son olarak, pazar gecesi genel klasmanda büyük kazananın Everything Everywhere All at Once olması muhtemel.
Tahminler doğru çıkacak mı? Bunun sonucunu ödül töreninin ardından göreceğiz fakat Rosenberg göre yapay zekânın başarısı %81 ile %93 oranı arasında olabilir.
Derleyen: Muhammed Bayar