Teknoloji firması OpenAI’in geliştirmiş olduğu ChatGPT fırtınası dur durak bilmeden ilerliyor. Girişim ekosisteminde yeni bir heyecan yaratan yapay zekâ sohbet robotu, kullanıcıların hızlı benimsemesi sonucunda kısa zamanda kendisine pek çok rakip edindi. Google, Microsoft gibi büyük teknoloji şirketleri ile henüz kıyaslanamasa da tanıdık simalardan oluşan yapay zekâ girişimi Adebt, ChatGPT’nin yeni rakibi olmayı hedefliyor.
OpenAI’in geliştirmiş olduğu ChatGPT bir yapay zekâ sohbet robotu olarak bilinse de ardında yatanlar onun sadece bir soru cevap almak için üretilmediğini ortaya koydu. Adını duyurduğu ilk günden beri kısa zamanda 100 milyon kullanıcıyı aşkın kişi tarafından benimsenen ChatGPT, teknoloji dünyasının beklenen Godot’su oldu.
Gerek Google, Microsoft (Bing) gerekse Çin arama motoru Baidu, ChatGPT’nin başarısının gölgesinde kalmamak adına kendi teknolojilerini geliştirmeye, Ar-Ge sürecini hızlandırmaya başladı. Bu doğrultuda büyük teknoloji şirketleri, kendi yapay zekâ destekli modellerini piyasaya sürerek rekabeti körükledi. Onların öncülüğünde bir fırtınaya dönüşen yapay zekâ rüzgarı, girişim ekosisteminde yeni aktörleri ortaya çıkardı.
Eski Google araştırmacıları tarafından kurulan yapay zekâ girişimi Adept, adını duyurduğu Nisan 2022’de ilk finansman turunu 65 milyon dolar ile tamamlayarak dikkatleri üzerine çekmişti. Bir yıl kadar kısa bir süre sonra ise yeni çıktığı yatırım turundan 350 milyon dolar ile döndü.
ChatGPT ve diğer büyük teknoloji şirketlerine rakip olmayı hedefleyen Adept, yeni aldığı fonları ilk ürünlerini piyasaya sürmek, modelleri eğitmek ve daha fazla yapay zekâ yeteneğini işe almak için kullanmayı planladığını söyledi.
Şirketin yatırımına liderlik eden General Catalyst’in Genel Müdürü Deep Nishar, ‘’Adept’in sahip olduğu dil modellerinin, metin oluşturmak yerine ‘eylemler’ oluşturmaya yönelik olduğunu, Eylemlerin bu otomasyonunun, bir şirketin bilgi departmanı çalışanlarının çok daha verimli ve etkili olmasını sağlayacağını” belirtti.
Adept şirketin değerlenmesini açıklamadı ancak kaynaklar, şirketin değeri 1 milyar doları aşan girişimleri tanımlayan bir ‘’unicorn’’ olduğunu, söz konusu bu durumun da ABD özelinde yavaş bir girişim pazarınının aksine yapay zekâ girişimlerine güçlü yatırımcı ilgisinin sürdüğünü gösteriyor.
Derleyen: Muhammed Bayar