Makaklar tarafından yapılan taş aletler, en eski hominid taş aletlerinden bazılarına benziyor.
Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsündeki araştırmacılar, Tayland’daki uzun kuyruklu makaklar tarafından yapılan taş aletlerin hominidler tarafından yapılanlara benzediğini keşfettiler. Makakların sert kabuklu yemişleri kırmak için taş aletler kullandıkları gözlemlendi. Bu süreçte genellikle çekiç taşlarını kırıyorlar. Ortaya çıkan kırık taşlar, Doğu Afrika’daki en eski arkeolojik kazılardan çıkarılan taş aletler ile aynı özellikleri taşıyor. Sonuçlar, taş alet üretiminin başlangıcının hominid evriminin benzersiz özelliklerinden biri olduğuna dair olan inancı sorguluyor.
Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü araştırmacısı ve Başyazar Tomos Proffitt, “Taş alet yapabilme yeteneği, hominid evriminde önemli bir nokta olarak görülmekte. Çalışmamız, taş aletlerin üretiminin sadece insanlara ve atalarımıza özgü olmadığını gösteriyor.” dedi.
Makaklar tarafından yapılmış taş aletler, ilk teknolojinin en eski atalarımızda nasıl başlamış olabileceğine dair yeni bilgiler sunuyor. Bu keşif, yaşayan primatların, kendi atalarımızın alet kullanımının kökenini ve evrimini araştırmaya yardımcı olabileceğini göstermekte.
Derleyen: Merve Nur Sözen