Open Engineering dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre Manchester Üniversitesinden bilim insanları, Ay ve Mars’ta yaşam alanları inşa etmek için kullanılabilecek dünya dışı tozdan yapılmış yeni bir tür “kozmik beton” icat ettiler.
Sıradan betondan iki kat daha güçlü StarCrete olarak adlandırılan malzeme, pahalı inşaat malzemelerinin dünya dışı yerlere taşınması ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Keşfin arkasındaki araştırma ekibi daha önce Mars toprağı için bağlayıcı madde olarak astronotların kan ve idrarını kullanan bir beton malzeme geliştirmişti ancak bunun büyük ölçekli projeler için pratik olmadığı görülmüştü.
Yeni geliştirilen StarCrete ise Mars toprağının taklit versiyonunu bağlamak için uzay görevlerinde yaygın olarak bulunan patates nişastası ve bir tutam tuz kullanıyor.
Projenin baş araştırmacısı Dr. Aled Roberts, “Astronotlar için gıda olarak nişasta üreteceğimiz için bağlayıcı madde olarak insan kanı yerine nişastayı kullanmak mantıklı geldi. Mevcut yapı teknolojileri hala uzun yıllar süren bir geliştirme sürecine ihtiyaç duyuyor. Ayrıca bir göreve maliyet ve karmaşıklık katan önemli miktarda enerji ve ek ağır işleme ekipmanı gerektiriyor. StarCrete bunların hiçbirine ihtiyaç duymuyor ve bu nedenle görevi basitleştiriyor, daha ucuz ve daha uygulanabilir hale getiriyor. Zaten astronotlar da muhtemelen kabuk ve idrardan yapılmış evlerde yaşamak istemeyeceklerdir.” dedi.
Bilim insanları 25 kg’lık bir cips çuvalının yaklaşık yarım ton StarCrete, yani kabaca 213 tuğla üretmeye yetecek kadar nişasta içereceğini hesapladılar. Malzemeyi güçlendirmek için gereken tuz, astronotların gözyaşlarından ya da Mars yüzeyinde bulunan bileşiklerden de elde edilebilir.
Ekip, sıradan betona çevresel açıdan daha sürdürülebilir bir alternatif olarak Dünya’daki binalarda kullanılma potansiyeline sahip olduğunu iddia ettikleri StarCrete’i geliştirmeye ve test etmeye devam etmek için DeakinBio adlı bir startup kurdu.
Derleyen: Deniz Akbulut