Atlanta merkezli Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezlerine (CDC) göre kronik hepatit B virüsü (HBV) enfeksiyonuna sahip kişiler, karaciğer kanseri ve siroz açısından yüksek risk altında. Aynı zamanda genel nüfusa oranla erken ölme olasılıkları %70 ila %85 daha yüksek.
Hepatit B virüsü, kişiden kişiye kan ve başka vücut sıvılarının temasıyla bulaşır. Korunmasız cinsel ilişki, steril olmayan şırınga ve iğne kullanımı, anneden bebeğe virüs aktarımı diğer bulaş sebeplerinden sayılabilir. Ancak öksürük, hapşırık, ortak kullanılan çatal bıçak, öpüşmek veya aynı evi paylaşmak gibi durumlarla bulaşmaz.
ABD’de tahminen 580 bin ile 2,4 milyon arası kişinin hepatit B virüsü ile enfekte olduğu düşünüldüğünde, tüm yetişkinlerin hayatları boyunca en az bir kez test edilmesi öneriliyor.
CDC: “18 yaşından büyük yetişkinler için yaşamları boyunca en az bir kez üç laboratuvar testi kullanılarak hepatit B taraması yapılması gerekiyor.”
Aşıların HBV enfeksiyonlarını önlemede oldukça etkili olduğu bilindiği hâlde, 2018 itibariyle ABD’li yetişkinlerin %70’inin aşılı olmadıkları bildirildi. Merkezlerin son raporu, 2008 yılından bu yana tavsiyelerini güncellemekte ve genişletmekte.
CDC, yetişkinler arasında evrensel bir tarama önerisini değerlendirdi. Bunun yanı sıra 2008 test önerilerine dahil edilmeyen, HBV enfeksiyonu için yüksek risk altında olduğu düşünülen kişilerin test edilmesi de değerlendirildi. Bu yeni önerilen taramaların her yıl çok sayıda hayatı kurtarması ve milyonlarca dolarlık sağlık hizmeti maliyetini azaltması beklenmekte.
“Mevcut uygulama ile karşılaştırıldığında evrensel taramanın; taranan her 100 bin kişi üzerinden oranlandığında 7,4 kompanse siroz vakasını, 3,3 dekompanse siroz vakasını, 5,5 HCC (bir çeşit karaciğer kanseri) vakasını, 1,9 karaciğer naklini ve 10,3 HBV ile ilişkili ölümü önlemesi beklenmektedir.
18-69 yaş arası yetişkinlerin hepatit B antijen testi evrensel taraması, kaliteye göre ayarlanmış yaşam yılı (QALY) başına 262.857 dolar tasarruf sağlayacak ve taranan her 100 bin yetişkin başına 135 QALY’lik bir kazançla sonuçlanacaktır.”
Derleyen: Görkem Süner