Birçok bilim kurgu filmine konu olmuş solucan deliği, bilim dünyasında gündem olmaya devam ediyor. Bilim insanı Hatim Saleh’in yeni buluşu, solucan deliği oluşturmada kullanılabilir mi?
Bristol Üniversitesinde Araştırma Görevlisi ve DotQuantum girişiminin kurucu ortağı Hatim Saleh, “karşı aktarım” adını verdiği bir buluş yaptığını iddia etti. Bu buluş ile beraber uzayla doğrulanabilir bir şekilde köprü kurabileceği belirtildi.
Bu heyecan verici çalışmanın fiilen uygulanabilmesi için olabildiğine zaman gerekiyor. Bu buluşun aynı zamanda fiilen mümkün olması da ayrı bir soru işareti. Bu soru işaretleri bir kenara, Saleh’in yaptığı çalışma ile ışınlanma fikri tekrar gündeme gelmiş gibi gözüküyor. Bu konuda Saleh, “Karşı taşıma, ışınlanmanın nihai amacına yani bedensiz taşımaya ulaşırken, bunu kayda değer herhangi bir algılanabilir bilgi taşıyıcısı olmadan yapıyor” diye belirtti.
Bristol Üniversitesi Optik İletişim Sistemleri Profesörü John Rarity’ye göre bu çalışma, tamamen ayrı kuantum parçacıklarının hiç etkileşime girmeden ilişkilendirilmesine izin veren kuantum dolanması adı verilen kuantum fiziğinin benzersiz bir yönüne dayanıyor. Ona göre uzaktaki bu korelasyon, daha sonra, kuantum bilgisini (kübitleri) bir konumdan diğerine, bir parçacığın uzayı kat etmesine gerek kalmadan taşımak için kullanılabilir, bu da geçilebilir bir solucan deliği olarak adlandırılabilecek şeyi yaratabilir.
Saleh’in belirttiğine göre oluşturduğu konseptin fiili bir çalışmaya aktarılmasının öncülü yeni bir kuantum bilgisayar türünün icadı. Saleh aynı zamanda bu icadın şimdilik son derece uzak bir ihtimal olduğunu kabul etmiş durumda. Ancak yine de 2023 yılında gerçekleştirilmesi son derece uzak ihtimal olan bu çalışma, ilgiyi üzerine çekmiş gözüküyor.
Derleyen: Özgür Kirici