Samsung, yüksek çözünürlüklü fotoğraflar için yapay zekâdan yardım alıyor ancak bu durum, kullanıcı temelli fotoğraf sanatını sekteye uğratmış gözüküyor.
Samsung’un “Scene Optimizer” özelliği temel olarak, Ay gibi önceden belirlenmiş bir dizi nesne veya sahnenin yüksek çözünürlükle fotoğraflanmasına imkân sağlıyor. 25x’ten daha yüksek yakınlaştırmada çekilen Ay fotoğrafları örneğinde kamera, kullanıcının yönergesinden bağımsız bir şekilde fazladan görüntü kopyalıyor. Ardından bulanık bir şekilde algılanan Ay görselini, kopyaladığı görüntülerle birleştirerek yüksek çözünürlüklü ve kaliteli fotoğraflar servis ediyor.
İki yıl önce, “moonfruitroar” adlı bir Reddit kullanıcısı, Ay’ın fotoğrafını Samsung markalı telefondan farklı bir cihazla çekti, üzerine bilgisayar yardımıyla gülen bir yüz çizdi ve ardından Samsung S21 Ultra ile bilgisayar monitörünün fotoğrafını çekti. Telefon, gülen yüz kısımlarını tamamen krater ve Ay’a benzer hale getirdi.
Son derece işlevsel gözükse de bu özellikle beraber fotoğraf sanatının özüne dair birçok tartışma ortaya çıktı. Fotoğraf tarama şirketi ScanMyPhotos’un kurucusu Mitch Goldstone, Lifewire’a e-posta yoluyla verdiği demeçte, fotoğraflarda bütünlüğü korumanın sahte bir görüntü sunmaktan daha değerli olduğunu belirtti.
Telefonlar yardımıyla birçok efekt ve hizmetle beraber orijinal görselleri farklı fotoğraflara dönüştürebiliyoruz. Ancak bu alışık olduğumuz durum, kullanıcıların istek ve edimleri neticesinde gerçekleşiyor. “Scene Optimizer” özelliği, yapay zekâ neticesinde gerçekleşmesi yönünden hiç de alışık olmadığımız bir duruma tekabül ediyor.
Amatör fotoğrafçı ve podcast sunucusu John Siracusa ATP podcast’inde “Bu karmaşık bir konu çünkü kameraların kendi gördüklerinden yola çıkarak nesneyi yakalamalarından çok bizim gördüğümüz şeyleri yakalamasına o kadar alıştık ki.” diye belirtmesi, yapay zekâ konusunda henüz kabullenemediğimiz konuların olduğuna işaret ediyor.
Derleyen: Özgür Kirici