Bulut Bilişim, Yeşil Teknoloji Sayılır mı?

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Yavuz Akyol
Ekleyen Yavuz Akyol
2 dk okuma süresi

Google, şirketin dünya çapındaki bulut bölgelerinin ne kadar temiz olduğunu gösteren bir metrik geliştirdi. Bulut bilişime geçiş, artan bilgi işlem kirliliği sorununu yavaşlatabilir.

Deloitte Consulting’in bulut stratejisinden sorumlu başkanı David Linthicum, röportajında, Düşük güç tüketimi ve emisyonlar, temelde daha azıyla daha fazlasını yaptığımız anlamına gelir diyerek bulut bilişimin sahada bilgisayar kullanmaktan daha verimli olduğunu söyledi.

Temiz Enerji Ölçümü

Google, yeni metriğini Karbonsuz Enerji yüzdesi (%CFE) olarak adlandırır. Rakam, Google’ın veri merkezlerine güç sağlamak için kullanılan karbonsuz ve fosil yakıtlı enerjinin ortalama karışımını gösteriyor.

Şirket, yerel şebekede belirli bir zamanda ne kadar karbonsuz enerji üretildiğine bağlı olarak her bölge için %CFE hesaplıyor ve şirketin rakamları bulutun daha temiz olduğunu gösteriyor.

Arama devi, 2030 yılına kadar yalnızca karbonsuz enerji kullanmak istediğini söyledi. Amazon Web Services, Microsoft Azure ve Oracle dahil olmak üzere en büyük bulut sağlayıcılarının çoğu, önümüzdeki yıllarda bulut veri merkezlerini karbon nötr hale getirme taahhüdünde bulundu.

Google yaptığı bir açıklamada “Veri merkezi elektrik kaynağımızı tamamen karbondan arındırmak, karbonsuz bir geleceği gerçekleştirmede kritik bir sonraki adımdır. Bu hedefe ulaşma yolunda, her bir Google bulut bölgesi, giderek daha fazla karbonsuz enerji ve giderek daha az fosil bazlı enerji karışımıyla sağlanacak. Bu yoldaki ilerlememizi, karbonsuz enerji yüzdemizle ölçüyoruz.” dedi.

Bulut Bilişim Nasıl Daha Temiz Yapılır?

Bulut bilişim şirketi Pensando’nun Kıdemli Direktörü Roger Andersson, röportajında, bulut bilişimin çevre dostu olmak için doğru şekilde yapılması gerektiğini savundu.

Andersson, “Doğal olarak yeşil değil, ancak sürdürülebilir enerji kaynakları, yani rüzgâr ve güneş tarafından desteklenen bulut veri merkezleri için enerji verimli binalar inşa ederek işler düzgün bir şekilde yapılırsa, bilgi işleme yeşil bir yaklaşım olabilir.” dedi.

Andersson, şirketlerin kendi veri merkezlerini oluşturmak yerine bilgi işlem ihtiyaçları için bir bulut hizmeti sağlayıcısı kullanmalarının çok daha sürdürülebilir olduğunu söyledi.

“Bir şirketin bileşenleri taşıması ve bir veri merkezini kendi başına çalıştırması (bu, fosil yakıtlara da dayanabilir) daha verimli bir bulut hizmeti sağlayıcısı aracılığıyla yapmak yerine daha fazla enerji harcar.” diye ekledi.

Derleyen: Yavuz Akyol

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
Yaşamının merkezine “Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir” aforizmasını yerleştirerek hayatta kalmaya çalışan edebiyat ve felsefe düşkünü birisi. Yazarlık alanında çeşitli deneyimlerinden sonra dijital dünyanın yakasından tutmak için dijitaliyidir’e katıldı. Yavuz’un dijitaliyidir için sloganı “dijital kendini geliştirmenin bir aracıysa iyidir” oldu.
Yorum bırak, puan ver