Birleşik Krallık’taki yıldız gözlemcileri, parlak yapay ışıklardan uzakta oldukları takdirde bu hafta şafak vakti gökyüzünde Samanyolu’nu görebilecek.
Erken uyananlar, gökyüzünün hâlâ karanlık olduğu saat 3’ten sonra galaksinin bir bölümünü dürbün kullanarak görebilecek.
Warwick Üniversitesinde fizik profesörü olan Don Pollacco, PA haber ajansına yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Birçoğu Güneş’e benzeyen milyarlarca başka yıldızla birlikte bir galakside yaşıyoruz. Galaksiyi yan yana dizilmiş iki sahanda yumurta şeklinde düşünebilirsiniz. Güneş sistemi, merkezden kenara kadar olan yolun yaklaşık üçte ikisinde, diskin içinde yer alıyor.”
“Diskteki konumumuzdan herhangi bir yöne baktığımızda diskin geri kalanı gökyüzünde bir bant gibi görünür. Bu bant Samanyolu’dur. Eğer dürbünle bakarsanız bu bandın soluk yıldızlarla dolu olduğunu görürsünüz.”
Erken kalkamayıp bunu kaçıranlar, gökyüzünün açık olması ve ay ışığının yıldızların ışığını bastırmaması koşuluyla Samanyolu’nu yaz akşamlarında görebilecek.
Prof. Pollacco, PA’ya şunları söyledi: “Yaz aylarında Samanyolu’nun merkezi, İngiltere’den bakıldığında güney ufkunda alçaktadır ancak tepede bir bant halinde yayılır.”
“Karanlık bir bölgeden bakıldığında, bu bandın bazen galaksi düzlemindeki toz tarafından ikiye bölündüğü görülür.”
Samanyolu’nu en iyi şekilde görebilmek için yapay ışıklardan arındırılmış karanlık bir alandan gökyüzüne bakılması tavsiye ediliyor.
“Ayın ya da ışık kirliliğinin olmadığı açık bir geceye ihtiyacınız var. Onu bir şehirde göremezsiniz. En iyisi, gökyüzünün gerçekten karardığı ve sokak ışıklarının olmadığı kırsal bölgelere gitmek olacaktır.”
Derleyen: Görkem Süner