Yeşil teknoloji olarak da bilinen temiz teknoloji, teknolojinin çevre üzerindeki olumsuz etkisini azaltmayı ve/veya iyileştirmeyi amaçlayan teknolojidir.
Şirketler temiz teknolojiyi; kaynakları sürdürülebilir bir şekilde kullanarak, çevreyi koruyarak veya geliştirme sırasında önemli enerji verimliliği uygulamalarından faydalanarak sağlayabilirler.
Temiz teknoloji, birçok alanda hızla büyüyen bir kavram. Genel terim ilk olarak Amerikan finans sektöründe türetilmiştir ve aynı zamanda yeşil enerji veya eko-teknoloji olarak da bilinir.
Temiz teknoloji, şirketlerin yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak, yeni geri dönüşüm yöntemleri uygulayarak veya kullandıkları kaynakların sürdürülebilir bir şekilde değiştirilmesini sağlayarak çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltabilecekleri süreçtir.
Temiz teknolojinin önemi nedir?
Küresel ısınma ve iklim değişikliği küresel olarak büyüyen bir sorundur ve şirketler sorunu en aza indirmek için yenilenebilir enerjiye ve temiz teknolojiye yatırım yapar. Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan 2018 raporu, yenilenebilir enerjiye yapılan küresel yatırımın 2017’de 200 milyar doları aştığını ve 2004’ten bu yana güneş ve rüzgâr enerjisi gibi kaynaklara 2,9 trilyon dolar yatırım yapıldığını ortaya koydu.
Yahoo Finance, güneş paneli montajcısı gibi pozisyonların 2018’de sekiz farklı eyalette en hızlı büyüyen iş kategorisi olduğunu bildirdi. Bu tür işlerin sayısının 2026’ya kadar iki katı seviyeye çıkacağı düşünülüyor.
Temiz teknoloji beni nasıl etkiler?
Temiz teknoloji olduğunu gerçekten farkına varamayacağınız pek çok farklı yeşil teknoloji örneği var. İşte şu anda hayatınızı etkilemesi muhtemel olan çeşitli temiz teknoloji biçimlerine bir göz atalım.
Enerji: Enerji tasarrufu, birçok enerji şirketinin mevcut fosil yakıtlardan daha çevre dostu alternatif yakıt kaynakları aramasıyla, temiz teknolojinin en önde gelen biçimlerinden biri olma özelliğini taşır. Bunlar güneş, rüzgâr ve hidroelektrik barajlarını içerir. Starbucks gibi şirketler bile mağazalarına güç sağlamak için rüzgâr ve güneş enerjisine yatırım yaptı.
Geri dönüşüm: Doğru şekilde geri dönüştürülürse birçok kaynağı birden çok kez yeniden kullanabiliriz. Örnekler, üretim sürecinde gıda veya geri dönüşüm suyu veya atık olarak kullandığınız bir kapta defalarca yeniden kullanılan plastiği içerir.
Temiz su: Temiz ve yeşil teknoloji, su kaynaklarını arıtabilir, böylece kirli su güvenli hale getirilebilir veya deniz suyundaki tuz gidererek, su sorunun ortadan kalkar.
Temiz hava: Karbon emisyonlarını ve gazları azaltarak havayı arındırmak, her şeyi bizim için daha güvenli ve yaşadığımız çevre için daha iyi hale getirir.
Derleyen: Yavuz Akyol