Bilim insanları Dünya üzerinde uzaylılara ait tezahürlerin olabileceğine inanıyor. Özellikle Büyük Okyanus’un el değmemiş mevkileri, bu konuda araştırma alanı kapsamında.
Harvardlı fizikçi Avi Loeb (Oumuamua), Pasifik’in dibinde potansiyel bir uzaylı eseri olabileceğine inanıyor. Bu inanç doğrultusunda o ve ekibi, bu yaz için bir tarih belirlediler ve 1,5 milyon dolarlık Galileo Projesi seferini başlatmaya hazır olduklarını belirttiler. Loeb, bir Medium gönderisinde “Bir teknemiz var. Okyanus keşif gezilerindeki en deneyimli ve kalifiye profesyonellerden bazılarının dâhil olduğu bir rüya takımımız var.” dedi ve ekledi: “Gerekli kızak, mıknatıslar, toplama ağları ve kütle spektrometresi için eksiksiz tasarım ve üretim planlarımız var.”
Loeb ve ekibinin hedefi, CNEOS1 2014-01-08 olarak adlandırılan, Güneş sistemimizde şimdiye kadar gözlemlenen birkaç yıldızlararası nesneden biri. Bu nesnenin karakteristik özelliği, NASA’nın Yakın Dünya Nesneleri Çalışmaları Merkezi kataloğundaki yaklaşık 300 meteorun arasındaki en sert yapıya sahip olması. Bu özellikten dolayı Loeb, CNEOS1 2014-01-08 adlı nesnenin, herhangi bir uzay enkazı değil, bir uzaylı sondası olduğu anlamına gelebileceğini öne sürüyor.
Yıllarca süren araştırmaların ardından Loeb ve ekibi, meteorun çarptığını düşündükleri yeri tam olarak belirlediler: Papua Yeni Gine’deki Manus Adası kıyılarında yaklaşık dört mil kare hacimli bir yer içinde ve yaklaşık 1,05 millik okyanusun altına batmış bir alan. Yıldızlararası göktaşı, atmosferimize girdiğinde küçük parçalara ayrıldı. Bu da okyanusun dibinde parlak bir kum tanesi arıyor olabilecekleri anlamına geliyor. The Daily Beast’e konuşan Loeb, “Başarısız olma ihtimalimiz var.” cümlelerini kursa da bunun almaya değer bir risk olduğunu düşünüyor: “Olağanüstü iddialar, olağanüstü kanıtlar gerektirir.”
Derleyen: Özgür Kirici