Nokia, Ay üzerinde yapılan keşifleri artırmak ve nihayetinde uydu gezegende insan varlığının yolunu açmak amacıyla bu yılın sonlarına doğru Ay’da 4G mobil ağı başlatmaya hazırlanıyor.
Nokia’nın üst düzey mühendisi Luis Maestro Ruiz De Temino, bu ayın başlarında Barselona’daki Mobil Dünya Kongresi Ticaret Fuarında gazetecilere yaptığı açıklamada, ağını önümüzdeki aylarda bir SpaceX roketiyle fırlatmayı planladığını söyledi.
Ağ, ABD’li uzay firması Intuitive Machines tarafından tasarlanan Nova-C, Ay iniş aracında bulunan anten donanımlı bir baz istasyonu ve buna eşlik eden güneş enerjisiyle çalışan bir gezici araç tarafından desteklenecek.
İniş aracı ile keşif aracı arasında bir LTE (yüksek hızlı internet) bağlantısı kurulacak. Altyapı, Ay’ın güney kenarı boyunca uzanan Shackleton kraterine inecek. Nokia, teknolojinin uzayın zorlu koşullarına dayanacak şekilde tasarlandığını söylüyor.
Ağ, NASA’nın 1972’den bu yana Ay’ın yüzeyinde yürüyecek ilk insan astronotları göndermeyi amaçlayan Artemis 1 görevi kapsamında kullanılacak. Nokia, amacın karasal ağların gelecekteki uzay görevleri için iletişim ihtiyaçlarını karşılayabileceğini göstermek olduğunu belirtti. Ayrıca ağının astronotların birbirleriyle ve görev kontrolüyle iletişim kurmasının yanı sıra keşif aracını uzaktan kontrol etmesine, gerçek zamanlı video ve ölçüm verilerini Dünya’ya aktarmasına olanak tanıyacağını da sözlerine ekledi.
Maestro Ruiz De Temino’ya göre iniş aracı, bir SpaceX roketiyle fırlatılacak. Temino, roketin iniş aracını Ay’ın yüzeyine kadar götürmeyeceğini, yolculuğun tamamlanması için bir destek sisteminin mevcut olduğunu açıkladı.
Moor Insights & Strategy baş analisti Anshel Sag, Nokia’nın ekipmanlarının piyasaya sürülmesi için 2023 yılının “iyimser bir hedef” olduğunu söyledi. Sag, “Donanım hazırsa ve göründüğü gibi onaylandıysa seçtikleri fırlatma ortağı, herhangi bir aksaklık veya gecikme yaşamadığı sürece 2023’te fırlatma yapabilmeleri için iyi bir şans var.” dedi.
Nokia’nın Ay ağı ile başarmayı umduğu şeylerden biri de Ay’da buz bulmak. Ay’ın yüzeyinin büyük bir kısmı artık kuru ancak Ay’a yapılan son insansız görevler, kutuplardaki korunaklı kraterlerde sıkışmış buz kalıntılarının keşfedilmesini sağladı. Bu su arıtılarak içme suyu olarak kullanılabilir, roket yakıtı olarak kullanılmak üzere hidrojen ve oksijene ayrılabilir ya da astronotlara solunabilir oksijen sağlamak üzere ayrıştırılabilir.
Eğer Ay’da yaşayacaksak internet bağlantısından daha fazlasına ihtiyacımız olacak. Örneğin, mühendislik devi Rolls-Royce, gelecekteki Ay sakinlerine ve kaşiflerine güç sağlamak için bir nükleer reaktör üzerinde çalışıyor.
Derleyen: Nazlı Koyuncu