Fransa, 2024 yılında düzenlenecek olan Yaz Olimpiyat Oyunlarında güvenliği yapay zekâ destekli gözetim teknolojisini kullanarak sağlamayı amaçlıyor. Sivil toplum kuruluşları ise karara itiraz ediyor.
Dünyanın en büyük spor organizasyonları arasında yer alan Yaz Olimpiyat Oyunları, Temmuz 2024’te Paris’te düzenlenecek. Sporseverlerin heyecanla beklediği organizasyonda, Fransa hükümeti yapay zekâ teknolojisini kullanmayı planlıyor.
Hükümet, 2024 Yaz Olimpiyatlarında yapay zekâ destekli gözetim mekanizmaları kullanmak istediğini kamuoyuna duyurdu. Bu durum gerçekleştiğinde tüm kameralardan birçok farklı alana dair çeşitli analizler yapılabilecek. Böylece olası olayların önüne geçilerek güvenlik sağlanmış olacak.
Yapay Zekâ Sayesinde Şüpheli Olaylar Tespit Edilecek
Fransa Hükümeti, kamusal alanlarda olabilecek olayların yapay zekâ tarafından tespit edilerek hızlı bir şekilde müdahalede bulunulabilmesini amaçlıyor. Bu derece büyük organizasyonların yapıldığı ülkeler normalden daha fazla kalabalık olduğu için yapay zekâ tarafından gözetim yapılması hükümet tarafından isteniyor.
Meclis yapay zekâ destekli gözetim planını kabul etse bile bu karara büyük itirazların geleceği söyleniyor. Bu durum gerçekleşirse Avrupa Birliği ülkeleri arasında böyle bir sistemi kullanan ilk ilk ülke Fransa olacak.
Sivil Toplum Kuruluşları Tepkili
38 sivil toplum kuruluşu yapay zekâ destekli gözetim planından endişe duyduklarını belirten açık bir mektubu hükümete gönderdi. Bu mektup hükümet tarafından görmezden gelindi. Sivil toplum kuruluşlarına göre uygulanması planlanan gözetim tedbirleri insan haklarını ihlal ediyor.
Sivil toplum kuruluşlarına göre teknolojinin; ayrımcılık, mahremiyet, toplanma ve örgütlenme hakkı gibi konularda riskler taşıdığından bahsediyor. Mektupta kamuya açık alanda haksız ve orantısız bir gözetim yapılacağı düşüncesi de yer alıyor. Fransa’nın distopik bir ülke olabileceğinden de endişe ediliyor.
Tartışmalar Devam Ediyor
Yapay zekâ destekli gözetim sistemleriyle ilgili tartışmalar sürüyor. Uzmanlar, hükümetlerin bu tür sistemleri kötüye kullanılma ihtimallerinin olduğunun altını çiziyor. Yüz tanıma sistemlerinin cinsiyet, yaş ve ırk vb. konularda önyargılı davranış sergilediği daha önce bilindiğinden, yapay zekâ destekli gözetim sistemleriyle ilgili tartışmaların uzaması bekleniyor.
Derleyen: Sarper Kaçar