New York’taki Mount Sinai’daki Icahn Tıp Fakültesinde yapılan yeni bir çalışma, “sonsuz kimyasallar” olarak bilinen perfloroalkil maddelere (PFAS) fazla maruz kalmanın kadınlar için başarılı bir hamilelik elde etme şansını düşürdüğünü öne sürüyor.
Araştırma, kadınların kanındaki yüksek PFAS seviyesinin başarılı gebelik olasılığında %40’a kadar azalmaya neden olduğunu buldu.
PFAS ürünleri ısıya, suya, yağa ve lekelere dayanıklı hale getirmek için kullanılır. Bu kimyasalların çözünürlüğü yavaş olup yıllar boyunca vücutta ve çevrede birikebilirler. Kuzey Kutbu’ndaki kutup ayıları da dahil olmak üzere Dünya’nın hemen hemen her yerinde PFAS kimyasallarının örneklerine rastlandı.
Önceki çalışmalar, PFAS’ın dişi farelerde üreme işlevini bozduğunu göstermişti. Ancak bu araştırma, PFAS’ın insanlar üzerindeki etkisini gösteren ilk çalışmalardan biri. Araştırmacılar, PFAS’ın üreme hormonlarını bozarak kadın doğurganlığını etkilediğini düşünüyorlar.
Icahn Mount Sinai’da Çevre Tıbbı ve Halk Sağlığı yardımcı doçenti olan kıdemli yazar Dr. Damaskini Valvi, “PFAS üreme hormonlarımızı bozar. Ayrıca endometriozis ve polikistik over sendromu risklerini arttırır.” dedi.
Son araştırmalar, kadınların hamileliğin erken döneminde PFAS’a maruz kalmasının çocuklarının düşük sperm sayısına ve kalitesine sahip olmasına neden olabileceğini buldu.
Araştırmacılar günlük ürünlerde PFAS gibi toksik kimyasalların kullanımını yasaklayan daha katı düzenlemeler talep ediyorlar.
Derleyen: Merve Nur Sözen