Standart şarj cihazlarının aksine, Güneş enerjili şarj cihazları gökyüzünü net bir şekilde gören her yerde çalışır ancak araba aküsünü şarj etmeye yetecek kadar enerji sağlayabilir mi?
Birden fazla amper ayarına sahip standart şarj cihazlarının aksine, Güneş enerjisi ile çalışan şarj cihazları tipik olarak çok az miktarda akım verir. Bu nedenle şarjı korumak için bitmiş bir pili canlandırmaktan daha faydalıdırlar.
Güneş enerjisine sahip şarj cihazları nasıl çalışır?
Güneş enerjili şarj cihazları, Güneşten gelen enerjiyi depolanabilecek seviyede elektriğe dönüştürür. Bu, yerinde güç sağlamak için konut ve ticari ortamlarda kullanılan temel teknolojinin aynısı olan bir fotovoltaik Güneş paneli aracılığıyla gerçekleştirilir.
Güneş enerjili şarj cihazlarında kullanılan Güneş panelleri, konut veya ticari Güneş sistemlerinde kullanılanlarla karşılaştırıldığında çok az seviyede elektrik üretir. Teknoloji aynı olsa da araç aküsü şarj cihazlarında kullanılan paneller yalnızca 1.500 mA kapasitesine çıkabilir.
Güneş enerjisiyle çalışan şarj cihazları araba bataryalarını şarj edebilir mi?
Bir Güneş enerjili şarj cihazının üretebileceği amper miktarı, yapı kalitesi ve ne kadar Güneş ışığının mevcut olduğu gibi çeşitli faktörlere göre değişir. Ortalama olarak, 500 ila 1.500 mA arasında enerji depolayabilirler.
Bir Güneş enerjili şarj cihazı kullanmanın en iyi yolu, başlangıçta daha fazla amper sağlamak ve ardından pil tam şarj olmaya yaklaştığında onu azaltarak kullanmaktan geçer. Yüksek kaliteli şarj cihazları bunu otomatik olarak, kalitesi düşük cihazlar ise manuel olarak bu ayarlamaları yapmanıza izin verir. Güneş enerjisiyle çalışan şarj cihazları kısa mesafede pratiklik sağlasa da uzun yol maceralarınızda sizi yalnız bırakabilir.
Derleyen: Yavuz Akyol