Wisconsin-Madison Üniversitesinden teorik fizikçi Yang Bai liderliğindeki fizikçiler, mevcut ötegezegen tespit yönteminin, gelecekte gök bilimcilerin karanlık madde olarak adlandırılan gizemli maddeden yapılmış dünyaları tespit etmelerine yardımcı olabileceğini açıkladı.
Makaleye göre mevcut dış gezegenleri tespit etme yöntemi; gezegenin, ev sahibi yıldızın ışığını nasıl etkilediğini gözlemlemek üzerine kurulu çünkü bu gezegenler, teleskop önünden geçtiğinde yıldızlarının ışığını biraz karartıyor.
Teleskopların bir yıldızın ışığında normal ötegezegenlerin kurallarına uymayan bir bozulma tespit etmesi hâlinde, “karanlık ötegezegenler” olarak adlandırılan ve tamamen karanlık maddeden oluşan gezegenlerin ortaya çıkabileceği öne sürülüyor.
Karanlık madde, varlığı ancak diğer maddeler üzerindeki etkileri gözlemlenerek tespit edilebilen teorik bir madde. Temel olarak, büyük miktarlarda karanlık madde varlığı, evren hakkındaki gözlemlerin neden olması gerektiği gibi davranmadığını açıklayabilir.
Karanlık madde genellikle bireysel parçacıklar bağlamında tartışılırken, bu araştırma başka bir forma daha odaklanıyor: “makroskopik” düzeyde var olabilecek karanlık maddenin bileşik yapıları. Hesaplamalara göre bu yapılar, gezegenler kadar büyük kütlelere sahip olabilir.
Makalenin yazarları, “Kütlesi ve/veya yarıçapı bir gezegene benzeyen makroskopik bir karanlık madde, bir yıldız sistemine bağlıysa nesnenin altında yatan fizik tamamen başka bir şeye benzese bile karanlık bir dış gezegen gibi davranacaktır.” açıklamasında bulundu.
Belki de bu tür -henüz detaylı incelemeden geçmemiş- bir teoriyle ilgili en önemli şey, normal bir şekilde görülemeyen ya da ölçülemeyen bir maddeye dayanıyor olması. Hatta bazı bilim insanları bu maddenin varlığına hiç inanmıyor.
Şimdiye kadar hiçbir “karanlık ötegezegen” tespit edilmedi, ancak bu heyecan verici teori onları bulmanın oldukça basit bir yolu olabileceğini gösteriyor.
Derleyen: Görkem Süner