Tamamen Karanlık Maddeden Oluşan Gezegenler Var Olabilir

This artist’s impression shows how the planet inside the disc of Beta Pictoris may look. Only 12 million years old, or less than three-thousandths of the age of the Sun, Beta Pictoris is 75% more massive than our parent star. It is located about 60 light-years away towards the constellation of Pictor (the Painter) and is one of the best-known examples of a star surrounded by a dusty debris disc. Earlier observations showed a warp of the disc, a secondary inclined disc and comets falling onto the star, all indirect, but tell-tale signs that strongly suggested the presence of a massive planet. Observations done with the NACO instrument on ESO’s Very Large Telescope in 2003, 2008 and 2009, have proven the presence of a planet around Beta Pictoris. It is located at a distance between 8 and 15 times the Earth-Sun separation — or Astronomical Units — which is about the distance Saturn is from the Sun. The planet has a mass of about nine Jupiter masses and is right mass and location to explain the observed warp in the inner parts of the disc.
Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Görkem Süner
2 dk okuma süresi

Wisconsin-Madison Üniversitesinden teorik fizikçi Yang Bai liderliğindeki fizikçiler, mevcut ötegezegen tespit yönteminin, gelecekte gök bilimcilerin karanlık madde olarak adlandırılan gizemli maddeden yapılmış dünyaları tespit etmelerine yardımcı olabileceğini açıkladı.

Makaleye göre mevcut dış gezegenleri tespit etme yöntemi; gezegenin, ev sahibi yıldızın ışığını nasıl etkilediğini gözlemlemek üzerine kurulu çünkü bu gezegenler, teleskop önünden geçtiğinde yıldızlarının ışığını biraz karartıyor.

Teleskopların bir yıldızın ışığında normal ötegezegenlerin kurallarına uymayan bir bozulma tespit etmesi hâlinde, “karanlık ötegezegenler” olarak adlandırılan ve tamamen karanlık maddeden oluşan gezegenlerin ortaya çıkabileceği öne sürülüyor.

Karanlık madde, varlığı ancak diğer maddeler üzerindeki etkileri gözlemlenerek tespit edilebilen teorik bir madde. Temel olarak, büyük miktarlarda karanlık madde varlığı, evren hakkındaki gözlemlerin neden olması gerektiği gibi davranmadığını açıklayabilir.

Karanlık madde genellikle bireysel parçacıklar bağlamında tartışılırken, bu araştırma başka bir forma daha odaklanıyor: “makroskopik” düzeyde var olabilecek karanlık maddenin bileşik yapıları. Hesaplamalara göre bu yapılar, gezegenler kadar büyük kütlelere sahip olabilir.

Makalenin yazarları, “Kütlesi ve/veya yarıçapı bir gezegene benzeyen makroskopik bir karanlık madde, bir yıldız sistemine bağlıysa nesnenin altında yatan fizik tamamen başka bir şeye benzese bile karanlık bir dış gezegen gibi davranacaktır.” açıklamasında bulundu.

Belki de bu tür -henüz detaylı incelemeden geçmemiş- bir teoriyle ilgili en önemli şey, normal bir şekilde görülemeyen ya da ölçülemeyen bir maddeye dayanıyor olması. Hatta bazı bilim insanları bu maddenin varlığına hiç inanmıyor.

Şimdiye kadar hiçbir “karanlık ötegezegen” tespit edilmedi, ancak bu heyecan verici teori onları bulmanın oldukça basit bir yolu olabileceğini gösteriyor.

Derleyen: Görkem Süner

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
Yabancı dillere ve kitaplara olan düşkünlüğüyle yarı zamanlı bir turist, tam zamanlı bir okur. Küçüklüğünden beri bilim ve sanatın farklı dallarıyla ilgilenmiş biri olarak birden fazla ilgi alanında uzmanlaşmanın hayal olmadığı bir dünyada yaşamak istiyor. Görkem’in dijitaliyidir için sloganı “ dijital kullanışlı olduğu sürece iyidir” oldu.
Yorum bırak, puan ver