Bilim insanları, yüzyıllardır bitkilerdeki fotosentezi inceliyor ancak uluslararası bir ekip doğanın büyük mekanizmasında, sürdürülebilir yakıtlarda devrim yaratabilecek ve iklim değişikliğiyle mücadele edebilecek yeni sırları açığa çıkardıklarına inanıyor.
Ekip, fotosentezin mümkün olan en iyi aşamasında elektrik yükü elde etmenin mümkün olduğunu saptadıklarını söylüyor. Bu, güç şebekelerinde ve bazı pil türlerinde potansiyel kullanım için süreçten maksimum miktarda elektron toplamak anlamına geliyor. Bu süreç aynı zamanda biyoyakıtların geliştirilmesini de destekleyebilir. Henüz erken olsa da Nature dergisinde yayımlanan bulgular, atmosferdeki sera gazlarını azaltabilir ve fotovoltaik güneş panellerinin iyileştirilmesi için içgörü sağlayabilir.
Önemli buluş, araştırmacıların fotosentez sürecini ultra hızlı zaman ölçeklerinde gözlemlemesiyle geldi.
Cambridge Üniversitesi Cavendish Laboratuvarından Dr. Tomi Baikie, CNET’e verdiği demeçte, “Farklı zamanlarda fotoğraf çekebiliyoruz, bu da numunedeki değişiklikleri gerçekten çok hızlı bir şekilde izlememizi sağlıyor. Bu, iPhone’unuzdan milyonlarca kat daha hızlı.” şeklinde konuştu.
Ekip, ultra hızlı geçici absorpsiyon spektroskopisi adı verilen ve en basit hâliyle bir numuneyi lazer darbeleriyle aydınlatmak ve son derece kısa aralıklarla neler olduğunu kaydetmek anlamına gelebilecek bir teknik kullandı. Bu, elektronları tüm fotosentetik süreç boyunca hareket ederken izlemeyi mümkün kılıyor.
Derleyen: Nazlı Koyuncu