Geçtiğimiz günlerde İtalya Veri Koruma Komisyonu, mahremiyet endişeleri nedeniyle gelişmiş yapay zekâ ChatGPT’nin kullanımını İtalya’da yasakladı. İtalya başbakan yardımcısı pazar günü, yasaklama kararını veren örgütün bu kararını aşırı gördüğünü ve bunun ikiyüzlü bir hareket olduğunu söyledi.
Üstün dil işleme teknolojisi ve hemen hemen her soruya yanıt verebilen gelişmiş algoritması ile geçtiğimiz yıl yazılım dünyasını sallayan yapay zekâ ChatGPT, geçtiğimiz birkaç aylık süreçte bazı bilim dergilerinde, Çin’de ve New York City devlet okullarında yasaklandı.
Bu yapay zekâya bir tokat da İtalya hükümetinden geldi. İtalyan veri koruma yetkilisi dün yaptığı açıklamada, ABD merkezli şirket OpenAI tarafından oluşturulan yapay zekâ modeli ChatGPT ile ilgili gizlilik endişeleri olduğunu, ChatGPT’yi “derhal geçerli olmak üzere” yasaklayacağını ve soruşturacağını söyledi.
Hükümetten bağımsız olan bir örgüt tarafından gerçekleştirilen bu hamle, İtalya’yı ChatGPT’yi yasaklayan ilk Batılı ülke yaptı.
İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini ise ChatGPT’nin yasaklanması hakkında yorum yaptı. Salvini, Instagram üzerinden “Gizlilik İzleme Örgütünün #ChatGPT’ye İtalya’dan erişimi engellemeye zorlayan kararını orantısız buluyorum.” dedi.
Aynı zamanda ülkenin Ulaştırma Bakanı olarak da görev yapan Salvini, örgütün hareketinin “ikiyüzlü” olduğunu ve “gizlilik sorunlarının neredeyse tüm çevrim içi hizmetleri ilgilendirmesi” nedeniyle anlayışa ihtiyaç olduğunu söyledi.
Yasağın ulusal ticarete ve yeniliğe zarar verebileceğini söyleyen Salvini, hızlı bir çözüm bulunmasını ve sohbet robotunun İtalya’ya erişiminin yeniden sağlanmasını umduğunu da sözlerine ekledi.
Son olarak, Salvini bu yasaklamanın evrensel sonuçları hakkında şöyle söyledi: “Her teknolojik devrim büyük değişimler, riskler ve fırsatlar getirir. Düzenleyiciler ve yasa koyucular arasında uluslararası bir iş birliği ile kontrol ve düzenleme hakkı vardır, ancak engellenemez.”
Derleyen: Ömer Kağan Selen