Almanya Federal Adalet Ofisi (BfJ), şirketin yasa dışı içerikle yeterince başa çıkmadığını iddia ederek Twitter hakkında işlem başlattı.
Ülkenin Ağ Yaptırım Yasası veya NetzDG2’ye göre Almanya’da iki milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı olan sosyal medya şirketlerinin, yasaklanmış içerikle ilgili kullanıcı şikayetlerine yanıt vermesi ve bu içeriği kaldırmak için harekete geçmesi gerekmekte. Bu, açıkça yasa dışı içerik olması durumunda yasaya daha uygun bir şekilde bir hafta içinde yapılmalı.
Yasa dışı içerikler; nefret söylemi, kişisel tehditler, iftira ve antisemitizmi içermekte. Twitter sağlayıcısı, NetzDG hükümlerine tabidir. BfJ, yasa dışı içerikle ilgili şikayetleri ele alma konusundaki yasal yükümlülüğünü ihlal ettiğine ve bunun sağlayıcının şikayet yönetiminde sistemik bir başarısızlık olduğuna dair yeterli göstergeye sahip.
Twitter’da yayımlanan ve yetkili makam tarafından yasa dışı kabul edilen çok sayıda içeriğin kullanıcı şikayetlerine rağmen sağlayıcı tarafından yasal süreler içinde silinmediği veya engellenmediği çok sayıda içerik BfJ’ye bildirildi. BfJ, söz konusu içeriğin dört aylık bir süre içinde yayımlandığını ve “benzer, gerekçesiz, iftira niteliğinde görüş beyanları” içeren ismi açıklanmayan bir kişiyle ilgili olduğunu söylüyor.
Kanun kapsamında henüz herhangi bir ceza kesilmezken, firmaları harekete geçmeye zorlamak için tedbir tehdidi yeterli olmakta.
Elon Musk, Twitter’ın yerel yasalara uyacağını defalarca söylese de, Musk’ın içerik moderasyonu, nefret söylemi ve tacizle mücadele konusunda çalışan personel sayısını azaltmasıyla, son aylarda içerik moderasyonu kesinlikle sarsıldı.
Twitter ayrıca, dijital haklar kampanya grubu HateAid ve Avrupa Yahudi Öğrenciler Birliği (EUJS) tarafından açılan içerik denetleme uygulamaları nedeniyle şu zamanlarda Almanya’da zaten bir dava ile karşı karşıya. Şirketin antisemitizm için bildirilen ve Holokost’u önemsizleştiren veya inkar eden altı parça içeriği kaldırmayı başaramadığı iddia ediliyor. Ayrıca tüm içeriği kaldırmayı reddetmesinin antisemitizm konusundaki kendi politikalarını ihlal ettiğini belirtiliyor.
Bu arada, AB’nin Twitter’ı gelecek yıl yürürlüğe girecek olan Dijital Hizmetler Yasası’na uymak için daha fazla içerik denetleme personeli işe alması gerektiği konusunda uyardığına dair söylentiler de var.
BfJ, Twitter’a şikayetlerine yanıt verme şansı verdiğini ve yanıtını değerlendireceğini söyledi. Ancak iddiaların haklı olduğu kanaatine varılması halinde yargılamanın başlatılması için Bonn Bölge Mahkemesi’ne başvurulacak. Kurallara uyulmaması halinde, 50 milyon Euro’ya varan para cezalarına neden olabilecek.
Adalet Bakanı Marco Buschmann, BfJ’nin Twitter’ın yasa dışı içerikle ilgili şikayetleri ele alma konusundaki yasal yükümlülüğünü ihlal ettiğine dair yeterli kanıtı olduğunu söyledi.
Derleyen: İlayda Fidan