Harvard Üniversitesindeki bilim insanlarının yaptığı çalışmada, hava kirliliğine maruz kalmanın demans (bunama) riskini artırabileceği ifade edildi. Sonuçlar, sağlık literatürünün durumunu anlamlandırmak açısından eyleme geçirilebilir veriler sağlamada önem teşkil ediyor.
Şu anda dünya çapında 57 milyondan fazla insan demans ile yaşıyor ve tahminler bu sayının 2050’ye kadar 153 milyona çıkacağı yönünde. Bu vakaların %40’a kadarının hava kirleticilerine maruz kalma gibi potansiyel olarak değiştirilebilir risk faktörleriyle bağlantılı olduğu düşünülüyor.
Çalışmada, kirli havadaki partikül seviyesinin bir metreküp havada 12 mikrogram seviyesinde olmasının olumsuz etkisi olduğu belirtildi. Hava kirliliğinde yıllık olarak metreküp başına 2 mikrogram bir düşüş elde edilmesinin bile bunama riskini azaltabileceği ifade edildi.
Çevresel Epidemiyoloji ve Fizyoloji Profesörü Philip Drinker, “Bulgularımız, böyle bir önlemin halk sağlığı için önemini destekliyor.” dedi.
Araştırmacılar, 2.000’den fazla çalışmayı taradı ve son 10 yıl içinde yayımlanmış, ortamdaki hava kirliliği ve klinik demans arasındaki bir ilişkiyi değerlendiren 51 çalışma belirledi. Araştırmaların çoğu partiküllü hava kirleticileri (PM2.5) ile ilgiliydi.
Çok sayıda demans vakası göz önüne alındığında, hastalık yükünü azaltmak için eyleme geçirilebilir ve değiştirilebilir risk faktörlerini belirlemenin kişisel ve toplumsal etkiye önemli katkısı olacağı ifade edildi.
Derleyen: Tuğba Akkesen