Yeni bir araştırmaya göre uzak bir galaksi, bir zamanlar etrafını saran diğer galaksileri yok ettiği için artık yalnız.
Galaksi 3C 297, Dünya’dan yaklaşık 9,2 milyar ışık yılı uzaklıkta ve boşlukta kendi başına süzülüyor. Ancak bu durum her zaman böyle değildi.
NASA’nın Chandra X-Ray Gözlemevi ve Uluslararası Gemini Gözlemevi tarafından yapılan yeni gözlemler, 3C 297’nin bir galaksi kümesinin tüm özelliklerine sahip olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, bu kayıp galaksilerin görünüşe göre birbirleriyle ve en büyük yer çekimsel çekime sahip olan 3C 297 ile birleştiğini fark ettiler.
İtalya’daki Torino Üniversitesinden çalışma lideri Valentina Missaglia yaptığı açıklamada “Samanyolu büyüklüğünde en az bir düzine gökada görmeyi bekliyorduk, ancak yalnızca bir tane görüyoruz.” dedi.
3C 297, bir zamanlar bir kümenin parçası olan birden çok gökadayı içeren bir birleşmenin son aşaması gibi göründüğü için artık bir “fosil grubu” olarak adlandırılıyor. 3C 297, aynı zamanda keşfedilen en uzak fosil grubu. Missaglia ve araştırma ekibi bu tek yıldız topluluğunun çeşitli şekillerde bir grup gibi davrandığını gördü.
3C 297’nin bir küme olduğunun başka bir işareti ise aktif galaksi çekirdeği (AGN) olan kuasarın (aşırı parlaklığa ve kütleye sahip gök cismi) davranışı. Kuasarlar yoğun parlak AGN’ler olarak bilinmekte. Bu süper kütleli kara delikler, aşırı yer çekimlerinin çektiği tozu ve gazı yiyor, ardından devasa hızlı hareket eden malzeme jetlerini patlatıyor. Çalışma ekibi üyeleri, bu kuasar jetinin yaklaşık 140 bin ışık yılı uzaklıkta güçlü X ışını emisyonları ürettiğini ve bunun da 3C 297’yi çevreleyen gazla etkileşime girdiğini öne sürdü.
Max Planck Astronomi Enstitüsünden çalışmanın ortak yazarı Mischa Schirmer, “Evrenin bu sistemi, Büyük Patlamadan sadece 4,6 milyar yıl sonra nasıl oluşturduğunu açıklamak zor olabilir. Bu, kozmoloji fikirlerimizi yıkmıyor, ancak hem galaksilerin hem de galaksi kümelerinin ne kadar hızlı oluşmuş olması gerektiğine dair sınırları zorlamaya başlıyor.” dedi.
Derleyen: Serap Atabey