Axios’a göre ABD yönetimi, genç seçmenlere ulaşmak için kullanımını komple yasaklamak üzere olduğu TikTok uygulamasının Influencer’larını işe alacak.
ABD hükûmeti, TikTok’a yönelik olası bir yasağı değerlendirmeye devam ederken, Biden yönetimi de genç seçmenleri etkilemek için uygulamanın gücünü kullanmak istiyor. İddialara göre Beyaz Saray, olası bir yeniden seçim kampanyası öncesinde Biden’ın politika gündemini iletmeye yardımcı olmak için yüzlerce sosyal medya etkileyicisiyle çalışacak.
Axios’a göre “Biden’ın dijital strateji ekibi, Beyaz Saray’ı ya da Demokrat Parti’yi sosyal medyada takip etmeyen veya ana akım medyayı tamamen devre dışı bırakmış olanları hedeflemek için ülke genelindeki influencer’larla bağlantı kuracak. Biden’ın dört dijital çalışanı influencer’lara ve bağımsız içerik yaratıcılarına odaklanıyor. Çalışanlar resmî olarak Biden’ın kampanyası için değil Beyaz Saray için çalışıyor ancak genç ve banliyö seçmenlerine ulaşmanın bir öncelik olduğu açık.”
Biden’ın ekibi, mesajın yankısını en üst düzeye çıkarmak için Biden’ın bu bölgelere yapacağı ziyaretlerle aynı zamana denk gelecek şekilde bölgesel topluluklardaki influencer’larla çalışmayı hedefliyor. TikTok ve Instagram bu yeni atılımda odaklanılacak temel platformlar olacak.
Günümüzde sosyal medyanın önemi düşünüldüğünde bu strateji oldukça mantıklı görünüyor çünkü gençler her iki platformda da diğer sosyal uygulamalardan daha fazla yer alıyor. Ancak burada bir tezat söz konusu. Bir yandan TikTok’u tamamen yasaklayacak bir yasa tasarısını imzalamaya yakın olan Biden diğer yandan onu önemli bir bağlantı aracı olarak mı kullanacak? Pekâlâ bu iki karar birbiriyle bağlantılı olmayabilir. Öyle ya da böyle, Biden’ın bu stratejisi TikTok’un ne kadar etkin bir şekilde kullanıldığının ve öneminin altını bir kez daha çizecek.
Buna karşın, Çin’in sahip olduğu bir platformun yabancı etki için potansiyel bir vektör olarak görülmesi ve aynı zamanda potansiyel seçmenlerle bağlantı kurmak için önemli bir platform olarak kabul edilmesi, mevcut medya ortamı hakkında oldukça kafa karıştırıcı.
Gözler, Biden’ın bu hamlesinin ABD’de TikTok yasağı kararı alınma olasılığını azaltma ihtimaline çevrilse de bu konuda olumlu ya da olumsuz bir şey söylenmedi.
Beyaz Saray’ın şu anda bu konuda nerede durduğu belli olmasa da TikTok CEO’su Shou Zi Chew’in ABD Senatosu önünde şirket için pek de iyi gitmeyen son görünümünden, Tayvanlı yetkililerin ABD temsilcileriyle bir araya gelmesinden ve Tayvan’daki Çin saldırganlığının daha da yakın zamanda gösterilmesinden sonra TikTok, üzerindeki karabulutları hâlâ dağıtabilmiş değil.
Derleyen: Hatice Bulut