EPFL (École polytechnique fédérale de Lausanne) araştırmacıları, boyutuna göre benzeri görülmemiş bir verimlilikle hidrojen üretmenin yanı sıra kullanılabilir ısı ve oksijen üreten bir Güneş reaktörü inşa etti.
Çanak, EPFL kampüsündeki bir uydu çanağına veya diğer telekomünikasyon altyapısına benzeyen parabolik bir çanak olduğu için diğerlerinden ayırt edilemeyebilir. Fakat bu çanak diğerlerinden farklı olarak yapay bir ağaç gibi çalışıyor. Güneş ışınlarını yaklaşık 1000 kez yoğunlaştırdıktan sonra çanağın üzerindeki bir reaktör, bu Güneş ışığını suyu yenilenebilir hidrojen, oksijen ve ısıya dönüştürmek için kullanıyor.
Mühendislik Fakültesi Yenilenebilir Enerji Bilimi ve Mühendisliği Laboratuvarı (LRESE) başkanı Sophia Haussener, ‘’Bu, Güneş enerjisiyle hidrojen üretiminin sistem düzeyinde ilk gösterimi. Tipik laboratuvar ölçekli gösterimlerin aksine tüm yardımcı cihazları ve bileşenleri içeriyor. Bu nedenle sadece cihazın kendisini değil tüm sistemi göz önünde bulundurduğunuzda bekleyebileceğiniz enerji verimliliği hakkında bize daha iyi bir fikir veriyor. Bu çalışmada elde edilen hidrojen üretim oranı, bu teknolojinin ticari olarak gerçekleştirilmesine yönelik gerçekten cesaret verici bir adımı temsil ediyor.” diyor.
Sistem, endüstriyel ve ticari uygulamalar ile konut uygulamaları için uygun. EPFL girişimi; metal tavlama süreçleri için hidrojen, yakındaki hastaneler için oksijen ve fabrikanın sıcak su ihtiyacı için ısı üretecek 100 kilowatt ölçeğinde bir demonstrasyon tesisi kurmak üzere İsviçre merkezli bir metal üretim tesisiyle birlikte çalışıyor.
Sistem, hem konutları ve ticari merkezleri ısıtmak hem de hidrojen yakıt hücrelerine güç sağlamak için kullanılabilir. Günde yaklaşık yarım kilogram Güneş hidrojeni çıktı seviyesi ile dört kişilik bir İsviçre evinin elektrik ihtiyacının yarısı ve evin yıllık ısı ihtiyacının yarısından fazlası karşılanabilir.
Yapay fotosentez sistemi ölçek büyütme yolunda ilerlerken Haussener, şimdiden yeni teknolojik yollar keşfetmeye başladı. Laboratuvar, su yerine karbondioksiti ayrıştırarak sıvı yakıt için sentez gazı gibi faydalı malzemeler elde edebilecek, Güneş enerjisiyle çalışan büyük ölçekli bir sistem üzerinde çalışıyor.
Derleyen: Nazlıcan Vatansever