Dünyanın şu anki oyun konsolu lideri Playstation’un üreticisi Sony, bulunduğumuz yıl içerisindeki satış hedeflerinin 25 milyon PS5 olduğunu belirtti.
Şirketin finans müdürü Hiroki Totoki’nin bu sabah yayımlanan ilk çeyrek raporlarının ardından şirket içi açıklamada yıl sonu için hedefini açıkladı.
Totoki, bu hedefin tarihteki tüm PlayStation konsolları için şimdiye kadar ki en yüksek sayı olacağını söylüyor.
Sony ilk çeyrekte (31 Mart 2023 itibariyle) şimdiden hedefledikleri 18 milyon PS5 konsol sevkini, tüm tedarik sorunlarını aşıp üretimi de arttırıp 19 milyona yükseltmeyi zaten başarmış durumda.
Totoki, yılın geri kalanında PlayStation rakamlarını etkileyecek etkenler konusunda özellikle Marvel’s Spider-Man 2’nin önemli olduğunu vurgularken, Sony’nin yine de hem platform için yeni IP yaratmaya hem de PC için önemli oyunlar hazırlığında olduğunu da dile getiriyor.
Önümüzdeki yıl PlayStation’ın işlerini neyin yönlendireceği konusunda Totoki, Marvel’s Spider-Man 2’yi önemli bir sürüm olarak vurguladı ve platform sahibinin yeni IP yaratmaya ve PC için katalog oyunlarını sunmaya devam edeceğini söyledi.
Açıklamaların sonrasında yapılan soru-cevap oturumunda, bir analistin Sony’nin bu hedefe nasıl ulaşmayı umduğuna dair detay istemesi üzerine; Totoki, “Bu aradaki mesafenin kapanmasına olan inancımızın temel nedeni halen PS4 kullanıcısı olan müşterilerimizin zaman içerisinde marka ve platforma sadakat gösterip PS5’e devam etmek isteyeceklerine olan inancımız.” şeklinde cevap verirken, “Tahmini bir geçiş ve ayrıca yeni kazanma ihtimalimiz olan bir müşteri potansiyeli söz konusu ve bunları değerlendirip amacımıza ulaşmayı istiyoruz, elimizdeki veriler de hedefimizin boş bir hayal olmadığını gösteriyor.” diyor.
Oyun konsollarının geleceği sorulan Totoki, “el altında bir donanıma sahip olma gerekliliğinin süreceğini düşündüklerini ancak gelecekte bilgi işlem gücünün bir kısmının bulut sistemlerinde olabileceğini” belirtiyor.
Ayrıca, “Her durumda, farklı oyunların keyfini çıkarmak için bir tür donanım gerekli olacaktır. Dolayısıyla, teknolojilerin evrimi ve zamana uyan donanımla birlikte, bu tür bir donanımın sağlanması değer yaratacaktır.” diye ekliyor.
Son olarak PlayStation’ın gelirleri artarken kârının neden düşüşte olduğu sorulduğunda ise, “Birincisi, oyun geliştirme maliyetleri artıyor. Ayrıca teknik açıdan bakıldığında, satın alma ile ilgili maliyetler bu dönem artıyor. Oyun geliştirme maliyeti şu nedenlerden dolayı artıyor: birinci taraf yazılım geliştirme güçlendirilecek ve canlı hizmetler başlatılacak ve kasıtlı olarak bizde bu kısmı geliştiriyoruz. İşte bu yüzden giderler artıyor. Şu an için kârdan kaybediyor gibi gözüksek de uzun süreçte bunların hepsi yine bize olumlu dönüşler sağlayacağına inandığımız yatırımlar o yüzden biz sorun etmiyoruz.” diyor.
Derleyen: Onur Bedek