Yapay zekâ tarafından üretilen görüntüler resmi olarak ilk moda dergisi çıkışını yaptı. Dünyaca ünlü Vogue dergisinin kapağında ve dergi içi fotoğraflarda Bella Hadid ile beraber yapay zekâ (AI) tarafından üretilmiş arka planlar kullanıldı.
Vogue Italia’nın Mayıs 2023 sayısında, fantastik fotoğraf çekimi arka planları yaratmak için insan sanatçılardan yararlanmak yerine OpenAI’ın viral yapay zekâ görüntü üreticisi DALL-E2 tarafından üretilen manzaralar kullanıldı.
Bir basın açıklamasında Vogue, “‘gerçek dışı arka planlara” sahip görüntülerin arkasındaki süreci, insanlar ve makineler arasındaki “yaratıcı bir iş birliği” olarak tanımladı.
Bella Hadid’in yer aldığı fotoğraf çekimine eşlik eden makalede şu ifadeler yer alıyor: “DALL-E Yapay Zekâ programı tarafından yaratılan hayali arka planlar üzerinde gerçek çekimler. Türünün tek örneği bir fotoğraf çekimi ve gerçek bir meydan okuma: bir kreatifin vizyonunu ‘makine’ için tavsiyelere dönüştürmek.”
Görüntüleri stilist Imruh Asha ve yapay zekâ sanatçısı Chad Nelson ile birlikte hazırlayan fotoğrafçı Carlijn Jacobs, Vogue’a verdiği demeçte, “Yapay zekâ ile iş birliği yapmak, ‘makineye’ yaratıcı sürecinde yardımcı olmakla görevli bir idareci olmaya benziyor.” dedi. “Teorik olarak, bugün bir set tasarımcısı olmadan da bir bilgisayardan fotoğraf çekimi için nesneleri üretmesini ve ışıkları ayarlamasını istemek mümkün. Ancak, yapay zekâyı kullanmak için çok fazla zaman ve enerji harcamayı göze almanız gerekiyor.”
“Makine estetik açıdan neyin hoş olduğunu içsel olarak bilmiyor. Bu yüzden ona adım adım eşlik etmek ve görsel olarak neyin işe yaradığını göstermek insana kalıyor.”
https://www.instagram.com/p/CrjjyTLAbq8/
Vogue’un yazısı, fotoğrafların “insan yaratıcılığı ile yapay imgeler arasındaki büyüleyici etkileşimi” nasıl temsil ettiğini övse de tartışmalı bir şekilde yapay zekâ yapımı imgeler yaratmanın ve ticarileştirmenin etik açıdan daha karanlık gerçeklerine değinmiyor.
Buna ek olarak, insan emeğinin yerini makine emeğinin almasının etik yönü tartışılıyor. Makalede çekimin stilisti Asha, gelecekte yapay zekâ ile üretilen daha fazla görüntü göreceğimizi öne sürerken gerçek nesneler, arka planlar ve canlı modellerle özgünlüğün damgasını vurduğu fotoğraf çekimlerine duyulan arzunun azalmayacağını savundu.
Bu rahatlatıcı bir düşünce olsa da gerçek şu ki, bazı sanatçılar işverenlerinin yapay zekâyı kullanmasının bir sonucu olarak zaten işlerini kaybetti. Bilindiği üzere Vogue Italia küçük bir işletme değil. Muhtemelen insanlara çalışmaları için ödeme yapacak kadar derin cepleri var ve yapay zekânın fotoğraf çekimi için yarattığı görüntüler kesinlikle bir insanın yaratabileceklerinden farklı değil.
Başka bir deyişle, insan sanatının maliyetini karşılayacak yeterli kaynağa sahip olanların bile yapay zekânın gelecek olduğunu savunması, moda sektörü çalışanları ve sanatçılar açısından iyiye işaret değil.

Ayrıca moda yayını Paper Mag’in bu hafta tüm editör kadrosunu işten çıkarmasıyla çalkalanan medya ortamı zaten zor bir dönemden geçiyor. Moda yazarı Chloe Kennedy attığı bir tweette, “Bütün bir dergi personelinin işten çıkarılıp üretimin durdurulmasından bir gün sonra ‘insan yaratıcılığının yerini almak için yapay zekâyı kullanabiliriz’ şeklinde bir kapak haberi yayımlamak…Bunlar karanlık zamanlar.” ifadelerini kullandı.
Çekimin fotoğrafçısı Jacobs: “Yapay zekâyı insan yaratıcılığının yerini almak ve tembelleşmek için kullanabiliriz ya da onu teşvik etmek, genişletmek ve geleneksel sınırlarını aşmak için bir araç olarak kullanabiliriz. İkinci seçeneği tercih edersek, bizim gibi yaratıcı bir sektörde çalışarak bu çağı deneyimleyecek kadar şanslı olanları heyecan verici zamanlar bekliyor.”
Derleyen: Görkem Süner