Bilgiye Ulaşmanın En Hızlı Yolu: QR Kodlar Nedir?

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Damla Şayan
Ekleyen Damla Şayan
6 dk okuma süresi

Pandemi ile işletmeler için harika bir temassız seçenek olan QR kodların popülaritesi her gün biraz daha artmakta. Sağladığı kolaylıkların yanında tehlikeleri de barındıran bu sistemin hayatımızdaki yeri gün geçtikçe sağlamlaşıyor. Bu haberde, sizin için QR kodunun tüm ayrıntılarını ele aldık.

QR kodları; bilgi teknolojisi, çevrim içi ve geleneksel pazarlama, reklamcılık, üretim, inşaat ve diğer birçok sektörde yaygın olarak kullanılmakta. QR kodları, müşterilere ve diğer bireylere bilgi sağlamanın en kolay yollarından biri haline geldi. Verileri optik bir okuyucu yardımıyla tarayarak bilgiye ulaşmanızı sağlar. İşlevsellikleri çok yönlü olduğundan sonsuz olanaklar sunmakta.

QR kodları doğru şekilde kullanıldığı sürece tüketicilere çekici gelmenin ve onlara temel bilgileri yaratıcı bir şekilde sağlamanın harika bir yolu. QR kodlarının en iyi yanı ise yalnızca birkaç tıklamayla istediğiniz türünü oluşturmanıza olanak tanıyan, QR kodu üretici araçları yardımıyla kolayca oluşturulabilmesi. Web siteniz, iletişim bilgileriniz, telefon numaranız veya bir mesaj oluşturmak için bir QR koduna ihtiyacınız varsa, bunu bir QR kodu oluşturma aracı kullanarak yapabilirsiniz.

Peki Nereden Çıktı Bu Kodlar?

QR kodu, Denso Wave şirketi için Masahiro Hara liderliğindeki bir geliştirme ekibi tarafından Japonya’da icat edildi. Hara, QR kodunun yaratıcısı olarak kabul edilmekte. Hara’nın ekibinin görevi, üretim sırasında otomobilleri ve otomobil parçalarını kolayca takip edebilecek bir barkod oluşturmaktı ve böylelikle günümüzün her alanında karşımıza çıkan QR kodu icat edilmiş oldu.

Hara, özellikle temassız ödeme gibi QR kod kullanımlarının tamamen beklenmedik olduğunu belirtti.

“O zamanlar harika bir şey geliştirdiğimi hissettim ve bunun gelecekte, endüstride yaygın olarak kullanılacağını tahmin ettim. Ancak şaşırtan şekilde halk tarafından ödeme yöntemi olarak kullanıldı. Tamamen beklenmedikti.”

Evrensel Ürün Kodu (UPC) barkodu bugüne kadar hala gezegendeki en yaygın izleme aracı kabul edilmekte. Başlangıçları, Norman Woodland ve Bernard Silver’ın barkod teknolojisi için ilk patentini aldığı 1952 yılına dayanıyor. O tarihlerde doğrusal tarama teknolojisi olarak adlandırılıyordu ve bir hedef tahtası şeklindeydi.

Süpermarketin doğuşu ile çok fazla bireysel öğenin hızlı bir şekilde işlenmesinin zorlaşması ardından market sektörüyle koordinasyon halinde, bugün bildiğimiz dikey olarak hizalanmış UPC barkodunu geliştirdi.

UPC barkodları tek boyutlu olur. Dikey çizgilerin genişliği ve yerleşimi yoluyla bilgileri yatay olarak kodlarlar. Bugün bildiğimiz şekliyle QR kodları ise iki boyutlu. Bilgileri hem yatay hem de dikey olarak kodlarlar. Bu, QR kod boyutunun, eşit boyuttaki bir UPC barkodundan daha fazla bilgi depolayabileceği anlamına gelir. Şu anda, özel QR kodları 7.000 karaktere kadar bilgi depolayabilmekte.

QR Kodları Hayatımızı Nasıl Kolaylaştırdı?

QR kodları bir süredir ortalıkta dolaşırken, 2020’de Covid-19 pandemisi nedeniyle kullanımda belirgin bir artış görüldü. İnsanlar, QR kodlarının getirdiği rahatlık ve güvenliğe yöneldi. Menülere bakmayı, ürün bilgilerine göz atmayı ve kupon almayı çok daha kolay hale getirdiler. Üstelik bunun için bir yere dokunmaları, temas etmeleri gerekmiyordu.

Dünya normallik algısına geri döndüğünden beri QR kodlarının kullanımında herhangi bir azalma gözlenmedi. Görünen o ki, tüketiciler QR kodlarının kendilerine sağladığı rahatlığı seviyor.

Giyimden banka işlemlerine kadar her iş sektöründe markalar, kolaylık arayan tüketicileri için dijital deneyimler geliştirmenin faydasını görüyor. Ayrıca trendler, çağdaş tüketicilerin hayatlarını kolaylaştıran dijital deneyimler için QR kodlarına güvenmeye devam edeceklerini söylüyor.

QR Kodları ve Karanlık Yüzleri

Kodlar her yerdeler. Dergiler, paket servis menüleri, otobüs durakları… Ancak bu pazarlama aracı, dolandırıcıların tam da aradığı fırsat olabilir.

Herhangi bir teknolojide olduğu gibi, QR kodları da potansiyel güvenlik riskleri taşır. Otomatik olarak şifrelenmezler. Bu, siber suçluların orijinalin üzerine çıkartmalar yerleştirerek onları kolayca kurcalamasına olanak tanır. Etiket tarandığında, kullanıcı bilmeden kimlik bilgilerini çalmak üzere tasarlanmış kötü amaçlı bir kimlik avı sitesine yönlendirilir.

Sorgulamaksızın okuttuğunuz bir QR kodu ile dolandırıcılar, telefonunuza kötü amaçlı bir yazılım yükleyebiliyorlar. Yönlendirildiğiniz virüslü web sitesini ziyaret etmek, kötü niyetli bir indirmeyi tetikleyebilir. Bu saldırı yöntemini, QR kodunu meşru görünen bir e-postayla göndererek kullanıcıyı onu taramaya ikna ederek gerçekleştiriyorlar.

Evrensel Kaynak Bulucu (URL) kullanarak güvenilir bir web sitesi izlenimi yarattıkları sayfalara girmeniz, kimlik bilgilerinizi çalmak veya mobil cihazınızdaki özel bilgilerinize erişmek için kullandıkları başka bir yöntem. Yönlendirildiğiniz sitede oturum açmak için girdiğiniz kimlik bilgileri, siz oturum açtıktan sonra saldırganın hesaplarınıza erişmesini, değişiklik yapmasını, özel bilgileri görmesini ve şirket adınıza geri dönüşü olmayan zararlar vermesini sağlar.

Geleceğin Pazarlama Trendi: QR Kod

Müşterilerle doğrudan bağlantılar kurmak ve birinci taraf verileri toplamak pazarlamacıların QR kodları kullanmalarının en önemli sebepleri. Artık, QR kodları çoğunlukla web sitesi trafiğini artırmanın bir yolu olarak kullanılıyor. Ancak, QR kodlarının yakında daha yaratıcı pazarlama yollarında kullanılması bekleniyor.

MobStac’ın kurucu ortağı ve CEO’su Sharat Potharaju, Dinamik QR kodlarının önümüzdeki yıllarda daha sık kullanılacağını düşünüyor.

Dinamik QR kodları, pazarlamacılara aynı fiziksel QR kodunu kullanma olanağı sağlar ancak bunları tarayan kişileri konum, günün saati veya haftanın günü gibi çeşitli değişkenlere dayalı olarak farklı kampanyalara yönlendirir.

Potharaju, bir restoranın kapısına iliştirilmiş QR kod tabanlı bir menüyü sabah taradığınızda kahvaltı menüsü, öğlen taradığınızda bir öğle yemeği menüsü vererek QR kodun, değişkenlere yönelik doğru seçenekleri sunacağını belirtti.

Potharaju, farklı bir seçenek olarak, gelecekte tarattığımız QR kodlarının belirli cihazları not almak için kullanılabileceğini ve bu verilerin Google ve Facebook reklamlarına entegre edilebileceğini söyledi. Böylelikle, bir kişi herhangi bir QR kodunu taradığında, o ürünün reklamlarının, cihazlarını hedeflemesinin olası olduğunu belirtti.

Derleyen: Damla Şayan

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
Yaratıcılığın dahil olduğu her alanda kendini bulan, aslında kendini de yaratma ve gerçekleştirme gayreti içerisinde olan bir yağmur damlası. Yaratıcılığını dijital dünyada da var etmek onun için önemli. Damla’nın Dijitaliyidir için sloganı “Dijital, bizle iyidir.” oldu.
Yorum bırak, puan ver