Evrenin İlk Yıldızlarından Geriye Kalan Kütleler Bulundu

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Özgür Kirici
2 dk okuma süresi

Evrenin ilk dönemlerine ait bilgilerimiz oldukça kısıtlı. Aynı zamanda bu döneme dair heyecanımız son derece yüksek. Gök bilimciler, evrenin ilk yıldızlarının izlerini bularak, bu heyecanımızı biraz da olsun giderebilecek gibi gözüküyor.

Gök bilimciler, evrenin ilk yıldızlarının patlamalarının parmak izlerini buldular. Bulgular, araştırmacılara, Büyük Patlama’dan sonra ilk yıldızlar oluştuğunda ne olduğu hakkında daha iyi bir fikir verebilir. Araştırmayı yürüten Andrea Saccardi, “İlk kez, çok uzak gaz bulutlarındaki ilk yıldızların patlamalarının kimyasal izlerini tespit edebildik” dedi.

Bilim insanları, 13,5 milyar yıl önce ilk yıldızlar oluştuğunda, şimdi bizi çevreleyenlerden çok farklı olduklarına inanıyorlar. Daha basittiler, hidrojen ve helyumdan oluşmuşlardı ve belki de Güneş’ten yüzlerce kat daha büyüktüler. Bu yıldızların, süpernova adı verilen büyük patlamalarda yok oldukları düşünülüyordu.

Evrendeki ilk yıldızların izlerine rastlamak, bugün bizi çevreleyen evreni anlamak için anahtar kabul edilebilir. Bilim insanları, yıldızlar hakkında bir şeyler öğrenmekte zorlanıyorlardı. Bugün araştırmacılar, yıldızların geride bıraktıkları kimyasal elementleri bularak onları daha iyi anlayabileceğine inanıyor. Bu inanç uğrunda atılan ilk adım Avrupa Güney Gözlemevinin teleskobunu kullanılması oldu.

Gök bilimciler, üç uzak gaz bulutunun kimyasal parmak izine dayanarak, bunların eski yıldızların artıkları olduğuna inanıyor. Bilim insanları onları, süper kütleli kara deliklerden güç alan parlak ışık emisyonları olan kuasarları arayarak tespit etti. Bu artıklarla ilgili verilerin ilk yıldızları daha iyi anlamak için kullanılabileceği düşünülüyor. Böylece evrenin basit elementlerden bugün etrafımızı saran güçlü, karmaşık yıldızlara nasıl dönüştüğünün bir resminin verilmesi umuluyor.

Derleyen: Özgür Kirici

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
Sosyoloji mezunu. Ne olmuş, ne bitmiş ve günün sonunda ne olacak; meraklarından geri kalamaz. Dijital çağın toplumsala yansımasını da bu anlamda merak eder. Özgür’ün dijital iyidir için sloganı “dijital, tesiri yadsınmadan iyidir” oldu.
Yorum bırak, puan ver