Araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni bir yapay zekâ sistemi ile robotların otonom bilimsel deneyler yapması tarih olmaktan çıkıyor. Günde 10.000’den fazla mikrobiyal deney yapan yeni yapay zekâ ile tıbbi alandan çevre bilimine kadar daha birçok alanda keşif hızının artması hedefleniyor.
Michigan Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliğinde Yardımcı Doçent olan Paul Jensen liderliğindeki çalışmanın detaylı bilgileri Nature Microbiology’de yayımlandı.
BacterAI platformu, ağız sağlığıyla ilişkili iki mikrobun metabolizmasını haritalaştırdı. Bakteriler, hayati fonksiyonlarını sürdürebilmek için 20 amino asit kombinasyonundan birini tüketir; ancak her türün büyümesi için belirli besinlere ihtiyacı vardır.
Araştırma ekibi, bu çalışmayı gerçekleştirirken ağızdaki yararlı mikropların hangi amino asitlere ihtiyaç duyduklarını bilmek istedi çünkü bakterilerin nasıl büyüdüğünü anlamanın mikrobiyomumuzu yeniden tasarlamanın ilk adımı olduğunu düşünüyorlardı.
BacterAI, doğru formülü bulabilmek için her gün yüzlerce amino asit kombinasyonunu test etti, odak noktasını geliştirdi ve kombinasyonları her sabah bir önceki günün sonuçlarına göre değiştirdi. Dokuz gün içinde de doğru tahminleri %90 oranında yapmaya başladı.

Etiketli veri kümelerini bir makine öğrenimi modeline besleyen geleneksel yaklaşımların aksine BacterAI, bir dizi deney yoluyla kendi veri kümesini oluşturdu. Önceki denemelerin sonuçlarını analiz ederek hangi yeni deneylerin kendisine en fazla bilgiyi verebileceğine dair tahminler ortaya koydu.
Jensen Laboratuvarında eski bir mühendis ve çalışmanın başyazarı olan Adam Dama, “Projemize benzer yapay zekâ uygulamaları, günlük araştırmayı hızlandıracaktır.” ifadelerini kullandı.
Derleyen: Tuğba Akkesen