Sorularımızı yanıtlaması için web siteleri, akıllı hoparlörler veya uygulamalardaki sohbet robotlarına giderek daha fazla yöneliyoruz. Yapay zekâ yazılımı tarafından desteklenen bu sistemler her zamankinden daha karmaşık hale geliyor ve bu oldukça iyi ve ayrıntılı yanıtlar vermelerini sağlıyor.
Sohbet robotlarının etkili terapistler olacak kadar insan benzeri yardım sağlayıp sağlayamayacakları ise merak konusu.
Bilgisayar programcısı Eugenia Kuyda, kullanıcılara “Dinlemek ve konuşmak için her zaman burada, yanınızda olan, umursayan bir yapay zekâ arkadaşı” sunduğunu söyleyen ABD’li bir sohbet robotu uygulaması olan Replika’nın kurucusu.
Kuyda, uygulamayı “insan etkileşimlerinden önce ısınma” olarak kullanan otistik çocuklardan, yalnızca bir arkadaşa ihtiyaç duyan yetişkinlere kadar çok sayıda kullanıcının kullandığını söylüyor.
Diğer kişilerin de Replika’yı, iş görüşmeleri için pratik yapmak, siyaset hakkında konuşmak ve hatta evlilik danışmanı olarak kullandığını belirtiyor.
Genel olarak AI sohbet uygulamaları, öncelikle bir arkadaş veya refakatçi olmak için tasarlanmış olsa da kullanıcıların daha iyi alışkanlıklar edinmesini ve kaygıyı azaltmasını sağlayarak ruh sağlığınıza fayda sağlayabileceğini de iddia ediliyor.
Dünya Sağlık Örgütü, ihtiyaç duyan insanların sadece küçük bir kısmının etkili, uygun fiyatlı ve kaliteli akıl sağlığı hizmetlerine erişebildiğini belirtiyor.
İngiliz Psikoloji Derneği’nin bir üyesi olan Dr. Paul Marsden, zihinsel sağlığınızı iyileştirmeyi amaçlayan uygulamaların yardımcı olabileceğini, ancak bunun sınırlı olabileceğini belirtiyor.
Yine de Dr. Marsden, yapay zekânın terapötik sohbet robotlarını daha etkili hale getirme gücünden heyecan duyduğunu söylüyor. “Akıl sağlığı desteği, konuşma terapisine dayanır ve sohbet robotlarının yaptığı şey konuşmaktır.” diyor.
Dr. Marsden, son zamanlarda manşetlere çıkan ChatGPT’nin arkasındaki şirket olan OpenAI gibi önde gelen AI chatbot firmalarının teknolojilerini başkalarına açtığı gerçeğinin altını çiziyor.
Bunun, akıl sağlığı uygulamalarının “engin bilgisi, artan muhakeme yeteneği ve yetkin iletişim becerileriyle” sohbet botlarına güç sağladığını söylüyor.
Birleşik Krallık çevrim içi gizlilik kampanyacısı Jen Persson ise chatbot terapistleri için daha fazla küresel düzenleme olması gerektiğinin üzerinde durdu.
“Duygusal durumunuzu veya zihinsel sağlığınızı etkilemek için tasarlanmış yapay zekâ şirketleri, sağlık ürünleri olarak sınıflandırılmalı ve buna göre kalite ve güvenlik standartlarına tâbi olmalıdır.” diyor.
New York Eyaletindeki Cornell Üniversitesi tarafından yakın zamanda yapılan ve ChatGPT’yi insanları ne kadar iyi anlayabileceklerini inceleyen bir dizi testten geçiren bir çalışma, AI’ın puanlarının, dokuz yaşındaki bir çocuğun puanlarına eşdeğer olduğunu tespit etti.
Derleyen: Damla Şayan