25 yıllık bir yasağın ardından hükümet, makyaj malzemeleri için hayvanlar üzerinde test yapmaya devam etme kararı aldı. Politikadaki değişiklik, Yüksek Mahkeme’den alınan bir kararla onaylandığı üzere, AB kimyasal kurallarına uyum sağlamak için yapıldığı söylendi. Hayvan hakları aktivistleri hükümete karşı dava açsa da Yüksek Mahkeme uygulanan eylemi yasal buldu. Ancak 80’den fazla marka, hükümetin yeni duruşundan duydukları endişeyi dile getirmekten geri durmadı.
1998 yılına kadar Birleşik Krallık’ta makyaj ve kozmetik ürünleri için hayvanlar üzerinde yapılan testler tamamen yasaktı. Hayvanlar üzerinde test yapılmasına, yalnızca tıbbi amaçlar gibi, faydaların hayvanın çektiği acıdan daha fazla olması durumunda izin veriliyordu. Bununla birlikte, 2020’de Avrupa Kimyasallar Ajansı (ECHA), bu bileşenlerin üretiminde yer alan işçilerin güvenliğini sağlamak için bazı kozmetik bileşenlerin hayvanlar üzerinde test edilmesini zorunlu kıldı.
Mahkeme sırasında, hükümetin 2020’de AB’den ayrıldıktan sonra bile devam eden AB kimyasal düzenlemelerine uygun olarak kozmetik içeriklerin hayvanlar üzerinde test edilmesi için 2019’dan beri lisans verdiği ortaya çıktı.
Davayı açan Cruelty Free International (CFI), bu yapılanın yasa dışı olduğunu ve 1998’den beri yürürlükte olan makyaj ve kozmetik içerikli maddeler için hayvanlar üzerinde test yasağını ihlal ettiğini savundu.
Yargıç Levin, halkın bilgilendirilmemesinin üzücü olduğunu söylemesine rağmen politika değişikliğinin hâlâ mevcut yasalara uygun olduğunu söyleyerek hükümetin lehine karar verdi.
Hükümetin tutumundaki değişiklik, Unilever, Body Shop ve Boots gibi büyük güzellik ve kozmetik markaları tarafından ağır bir şekilde eleştirildi. Çoğu büyük marka, hayvanlar üzerinde yapılan deneyleri sona erdirmek için uzun süredir kampanyalar yürütüyor.
Cruelty Free International, hükümetin yasağı etkili bir şekilde kaldırmasının “çirkin” olduğunu söyledi.
Body Shop’ta aktivizm ve sürdürülebilirlik direktörü Christopher Davis, değişikliklere karşı “şiddetle kampanya yürüteceklerini” söyledi. Karardan sonra BBC’ye verdiği demeçte, “Kozmetik ürünler için hayvanlar üzerinde test yapılmasına izin verilmesi, bu korkunç uygulamaya son verilmesi için kampanyaları destekleyen milyonlarca insan için yıkıcı bir darbe olacaktır.” dedi.
Yargıç Levin, hükümetin istediği takdirde makyaj ürünlerinde hayvanlar üzerinde test yapılmasına mutlak bir yasak getirmesini hiçbir şeyin engelleyemediğini söyledi.
Cruelty Free International CEO’su Michelle Thew şunları söyledi: “Dava açıkça gösteriyor ki hükümet sözleşmeli test şirketlerinin çıkarlarını hayvanların çıkarlarından ve kozmetik testlerine şiddetle karşı çıkan İngiliz halkının isteklerinden daha öncelikli tutuyordu.”
CFI, mahkeme tarafından verilen karara itiraz edeceğini ve hükümetten Birleşik Krallık’taki yasağın tamamını geri getirmesini isteyeceğini söyledi.
Dünyanın en büyük kozmetik şirketlerinden biri olan Unilever’in güvenlik ve çevre güvence merkezi başkanı Dr Julia Fentem, yeni politika kapsamında potansiyel olarak gerekli olan testlerin “gereksiz” olduğunu ve güvenlik testlerinin hayvanlar dahil edilmeden yapılabileceğini söyledi.
Bu yıl, hükümetin Birleşik Krallık’ta kimyasalların kullanımı ve test edilmesi konusundaki tutumunu özetleyen yeni bir kimyasal stratejinin yayımlanması bekleniyor.
Derleyen: Ceren Korkmaz