The Washington Post’un haberine göre neredeyse tamamı yapay zekâ tarafından üretilen kitaplar, Amazon’un pazarını dolduruyor ve bu eğilim, insan yazarlar için büyük bir baş ağrısına dönüşmekte.
WaPo tarafından tespit edilen bir yayımcı, Amazon’da şaşırtıcı derecede niş konularda düzinelerce kitap listeliyor ve altına gelen şüpheli beş yıldızlı yorumlar da bu operasyonu destekler nitelikte.
Amazon’da yapay zekâ tarafından üretilen kitaplar, buz dağının sadece görünen kısmı. İnternetin geri kalanını yanlış bilgi salgınını kolayca tetikleyebilecek şüpheli kaynaklı materyallerle dolduran diğer yapay zekâ içerikleri de var.
Çevrim içi haber kaynaklarının güvenilirliğini ölçen bir firma olan NewsGuard, yalnızca Nisan ayında çoğunlukla ya da tamamen yapay zekâ tarafından üretilmiş gibi görünen içerikler üreten tam 49 web sitesi tespit etti. Bu, en büyük yayımcılardan bazılarının arkasındaki şirketlerin şu anda boğuştuğu yeni bir gerçeklik. Bazıları yapay zekâdan yararlandıklarını gizlerken diğerleri bu gerçeği açıkça ilan ediyor.
San Francisco merkezli çevrim içi yayımcı Ingenio’nun başkanı Josh Jaffe, WaPo‘ya verdiği demeçte, “Utanılacak bir şey yok. Başka türlü var olamayacak içerikler yaratmak için üretken yapay zekâ araçlarından yararlanarak aslında insanlara iyilik yapıyoruz” dedi.
Kitaplarını internet üzerinden satmaya çalışan yazarlar için ise bu yeni gerçek, oldukça üzücü. Kitaplarından biri Amazon’da bir yapay zekâ tarafından çalınan Portland merkezli yazılım geliştiricisi Chris Cowell, WaPo‘ya yaptığı açıklamada, “Yazdığım herhangi bir metnin kaçınılmaz olarak daha da fazla rekabet yaratacak bir yapay zekâ sistemine besleneceğini bilmek hiç yardımcı olmuyor.” dedi.
Yapay zekâ start-up’ı Hugging Face’in baş etik bilimcisi Margaret Mitchell, gazeteye verdiği demeçte, “Asıl mesele, gerçeğin ne olduğunu unutmak. Temellendirme olmadan sistem bir şeyler uydurabilir. Ve eğer dünyanın her yerinde aynı uydurma şey varsa, gerçeğin ne olduğunu nasıl takip edersiniz?” dedi.
Bu giderek büyüyen bir sorun ve gerçek yazarları var olmayan yazarların yapay zekâ tarafından oluşturulmuş künyelerinden ayırt etmeyi daha da zorlaştırıyor.
Derleyen: Görkem Süner