“Yapay Zekânın Kıyametle Sonuçlanma İhtimali: %50!”

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Tuğba Çeri
Ekleyen Tuğba Çeri
3 dk okuma süresi

ChatGPT’nin yaratıcılarından Paul Christiano, yapay zekânın kıyametle sonuçlanma olasılığının %50 olduğunu belirtti.

OpenAI’da dil modeli hizalama ekibini yöneten Paul Christiano, kısa süre önce Bankless podcastinde yaptığı bir konuşmada, üretken yapay zekânın artan eğilimini çok ciddiye aldığını ve beraberinde getirdiği çok sayıda riskin herkes tarafından ciddiye alınması gerektiğini belirtti. Christiano, yapay zekânın insanlığın kontrolünü ele geçirip onu yok etme şansının yüksek olduğuna inanıyor. Şu anda yapay zekâları ve makine öğrenimi sistemlerini insan çıkarları ile uyumlu hale getirmeyi amaçlayan ve kâr amacı gütmeyen Hizalama Araştırma Merkezi’nin başkanı olan Christiano, özellikle yapay zekâlar bir insanın mantıksal ve yaratıcı kapasitesine ulaştığında olabileceklerden endişe duyduğunu ve asıl tehlikenin AI sistemlerinin bir insanın bilişsel kapasitesini aştığında ortaya çıkacağını söyledi ve o an geldiğinde “50/50 kıyamet şansı” olduğunu iddia etti.

Christiano’dan önce bir başka uzman tarafından yapay zekâ hakkında verilen en son uyarı, Google’dan yeni ayrılan yapay zekânın babası olarak kabul edilen Geoffrey Hinton’dan gelmişti. Hinton, yapay zekânın bizi beklediğinden çok daha hızlı bir şekilde zekice alt etmesi tehlikeleri de dahil olmak üzere, yapay zekâya karşı veya en azından onun kontrolsüz ve hızlı büyümesine karşı uyarılarda bulunmuştu. Ayrıca ChatGPT ve diğer AI sistemlerinin geliştirilmesine en az altı ay süreyle ara verilmesi çağrısında bulunan ve Elon Musk tarafından da imzalanan mektup AI sistemleri ve araçlarının gelişimine yönelik önemli uyarıların arasında yer almıştı.

Şimdiye kadar, makine öğrenimi, kendisini internette toplanan verilere kaptırarak, yapay zekâların insan sorgularına iyi yapılandırılmış, tutarlı yanıtları bir araya getirme konusunda büyük sıçramalar yapmasını sağlamıştı. Aynı zamanda, makine öğrenimine güç veren temel bilgisayar işlemleri daha hızlı, daha iyi ve daha özel hale gelebilmişti. Bazı bilim adamları, on yıl içinde, yapay zekâ ile birleştirilen işlem gücünün bu makinelerin insanlar gibi duyarlı hale gelmesine ve bir benlik duygusuna sahip olmasına neden olacağına inanıyor.

Sonuç olarak, yapay zekânın olumlu yönde birçok devrim yaratma potansiyelinin yanı sıra insanlığın  sonuna yol açma riskinden önemli isimlerden ardı sıra açıklamalar gelmeye devam ediyor. Ve hemen hemen hepsi yapay zekânın izlendiği sürece kontrol edilebileceğini, ancak bu kontrolün kaybedilmesi durumunda işlerin beklenmedik şekilde kötüye gidebileceğini belirtiyor .

Derleyen: Tuğba Çeri

Loading

Bu içeriği paylaş
Teknoloji ile ilk tanışan ‘kayıp neslin’ kendini hala aramaya devam eden bir üyesi olarak özgürlüğün semalarından dijitaliyidir’e adeta paraşütle indi. Bitmeyen sorularına dijital dönüşüm çağında yanıtlar arayan, doğada olmaya, okumaya ve gezmeye doyamayan bir flaunese. Tuğba'nın dijitaliyidir için sloganı "dijital merak iyidir!" oldu. Mail: tugba@dijitaliyidir.com
Yorum bırak, puan ver