İsveç, 2025 yılında E20 otoyolundan başlayarak 2035 yılına kadar toplam 3 bin kilometreyi aşkın mesafeye kalıcı elektrikli yol sistemi entegre etmeyi ve elektrikli araçları seyahat halinde şarj etmeyi planlıyor.
Elektrikli araçların yoldayken kablosuz bir biçimde şarj edilebilmesi yeni bir şey değil. Geçtiğimiz yıl Japonya’nın da aralarında bulunduğu bazı ülkeler bu uygulamayı bir süredir test ediyor. İsveç’se bu uygulamayı 2025’te kalıcı olarak kullanıma sunan ilk ülke olmak istiyor.
“Elektrikli Yol Sistemi” veya kısaca ERS, elektrikli araçların şarj istasyonlarına uğramadan daha fazla mesafe gidebilmesine olanak sağlıyor. İsveç ilk olarak E20 adını verdiği otoyolun ERS ile donatılmasına karar verdi. Bu otoyol ülkenin Stockholm, Gothenburg ve Malmö gibi büyük şehirleri arasında kalan önemli bir yol.
Bu plan kapsamında 3 bin kilometreden uzun İsveç otoyolunun elektrikli yola dönüştürülmesi hedefleniyor. E20 otoyolu bu planın ilk parçası olacak. Otoyolda hangi tür elektrikli yol teknolojisi kullanılacağına henüz karar verilmedi.
İsveç, elektrikli araçları şarj edebilen yolların test edilmesiyle ilgili çalışmalar yapan ülkelerden biri. İsveç’te mevcut olarak üç farklı çözüm deneniyor. 2016’da ülkenin merkezindeki Gavle’da elektrikli tren veya tramvaya benzer ağır taşıtların pantograflar aracılığıyla şarj edilmesini sağlamak için elektrik hatları olan yollar kullanıma açılmıştı.
Daha sonra Gotland’daki yol, asfaltın altına yerleştirilmiş şarj bobinleri kullanarak elektriklendirildi. 2018 yılındaysa İsveç Trafik İdaresi, kamyonların hareketli bir kol yardımıyla yolla bütünleştirilmiş şarj rayından enerji toplamasını sağlayan bir sistem geliştirdi.
Yapılan denemeler genel olarak kamyon ve ağır vasıtaları odağına alsa da uygulanacak olan teknolojinin yüksek ihtimalle otomobilleri de kapsaması bekleniyor. Cep telefonlarının kablosuz şarj edilmesi gibi, asfaltın altına entegre edilecek şarj plakasıyla bobinle donatılan elektrikli araçların seyir halindeyken şarj edilmesini sağlanacak. Bu tür çözümleri İsveç’ten başka ülkelerde de test ediliyor.
Derleyen: Sarper Kaçar