Retina ve Protein: Körlükle Mücadele Devam Ediyor

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Ataol Güler
Ekleyen Ataol Güler
1 dk okuma süresi

Uyku halindeki retina hücrelerinin aktive edilmesi görme yeteneğinin geri kazanılmasına yardımcı olabilir.

Bilim İnsanları, gözün retinasında uykuda olan hücreleri aktive etmek için yeni bir yöntem geliştirdi. Bu yöntem sayesinde retinası zarar görmüş fareler görme yeteneğini geri kazandı. Bu sonuçlar, insanlar için kör olma riski taşıyan göz hastalıklarının tedavisi için umut verici bir adım olabilir.

Retinanın içindeki hücreler, ışığı algılayıp beyne bilgi göndererek görüntünün oluşmasına yardımcı olurlar. Ancak bazı göz hastalıkları, bu hücreleri etkileyerek insanların görme yeteneğini kaybetmelerine neden olabilir. Bu hastalıkların tedavisi için şimdiye kadar çeşitli yaklaşımlar denendi, ancak çoğu yetersiz kaldı. Araştırmacılar, yeni çalışmada uyku halindeki hücreleri aktive etmek için bir yöntem geliştirdiler. Bu yöntemde, bir virüs, retinanın içindeki hücrelere protein veriyor ve hücreler bu protein sayesinde aktive oluyorlar.

Farelerde yapılan deneylerde proteinin verilmesiyle zarar görmüş retina hücreleri uyarılarak görsel fonksiyonların iyileştirildiği gözlemlendi.

Bu yöntem, ileride insanlar için kör olma riski taşıyan göz hastalıklarının tedavisi için umut verici bir adım olabilir. Ancak daha fazla çalışma yapılması ve geliştirilmesi gerekiyor.

Derleyen: Ataol Güler

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
İletişim fakültesi öğrencisi. Yeniliklere açık, öğrenmeye meraklı ve dijitalin sonsuz olanaklarından faydalanarak onu yaşamın bir parçası olarak hayatının merkezine yerleştiren, yetkin olmaya çalıştığı alanda araştırmalar yaparak, okuyarak, dinleyerek, izleyerek kendini geliştirmeye çalışan fütürist bir kişilik. Dijitaliyidir için Ataol’un sloganı “zamanını ve enerjini yönetmek için dijital iyidir!” oldu.
Yorum bırak, puan ver