Uyku halindeki retina hücrelerinin aktive edilmesi görme yeteneğinin geri kazanılmasına yardımcı olabilir.
Bilim İnsanları, gözün retinasında uykuda olan hücreleri aktive etmek için yeni bir yöntem geliştirdi. Bu yöntem sayesinde retinası zarar görmüş fareler görme yeteneğini geri kazandı. Bu sonuçlar, insanlar için kör olma riski taşıyan göz hastalıklarının tedavisi için umut verici bir adım olabilir.
Retinanın içindeki hücreler, ışığı algılayıp beyne bilgi göndererek görüntünün oluşmasına yardımcı olurlar. Ancak bazı göz hastalıkları, bu hücreleri etkileyerek insanların görme yeteneğini kaybetmelerine neden olabilir. Bu hastalıkların tedavisi için şimdiye kadar çeşitli yaklaşımlar denendi, ancak çoğu yetersiz kaldı. Araştırmacılar, yeni çalışmada uyku halindeki hücreleri aktive etmek için bir yöntem geliştirdiler. Bu yöntemde, bir virüs, retinanın içindeki hücrelere protein veriyor ve hücreler bu protein sayesinde aktive oluyorlar.
Farelerde yapılan deneylerde proteinin verilmesiyle zarar görmüş retina hücreleri uyarılarak görsel fonksiyonların iyileştirildiği gözlemlendi.
Bu yöntem, ileride insanlar için kör olma riski taşıyan göz hastalıklarının tedavisi için umut verici bir adım olabilir. Ancak daha fazla çalışma yapılması ve geliştirilmesi gerekiyor.
Derleyen: Ataol Güler