Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasa Kurumu (CMA) Microsoft ve Activision Blizzard’a yeni yasaklar getiriyor.
Rekabet ve Piyasalar Kurumu, firmaların birbirlerinden “menfaat elde etmeden” önce izin almaları gerektiğini söylüyor.
Geçtiğimiz ay Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın alma teklifini engelleyen CMA, her iki şirkete de yeni kısıtlamalar getirdi.
Kurum tarafından dün yayımlanan bir ara karar, her iki firmanın da diğerinden “menfaat elde etmesine” yönelik yeni kısıtlamaları detaylandırıyor.
CMA’nın kararına göre Microsoft ve Activision’ın diğer şirkette pay edinmeden önce düzenleyici kurumdan önceden yazılı onay alması gerekecek:
“Diğer şirkette ya da iştiraklerinden herhangi birinde çıkar elde etmek, örneğin birbirlerinin geliştirme stüdyolarına yatırım yapmak diğer şirkette pay sahibi olan başka bir işletmede pay edinir.”
“Yukarıdakilerden herhangi birinde pay edinme opsiyonuna sahip olmak”
CMA, bu kısıtlamaların Microsoft ya da Activision Blizzard’ın “önleyici eylemlerini engellemek amacıyla” eklendiğini söyleniyor.
Geçtiğimiz ay CMA, Microsoft’un bulut oyun alanında baskın hale gelmesine ilişkin endişeler nedeniyle 68,7 milyar dolarlık satın almayı onaylamamayı tercih etmişti.
Microsoft karara itiraz edeceğine dair söz verirken, Xbox firması, Activision Blizzard ve CMA Rekabet Temyiz Mahkemesi için davalarını hazırlıyor.
Anlaşmayı Japonya, Güney Afrika, Suudi Arabistan, Şili ve son olarak Ukrayna dahil olmak üzere çeşitli diğer pazarlarda onaylanmış olsa da Microsoft ve Activision’ın satın alma işleminin gerçekleşmesi için ABD, İngiltere ve Avrupa’daki düzenleyicileri kazanması gerekiyor.
CMA anlaşmayı resmi olarak engelleyen tek kurum olsa da ABD Federal Ticaret Komisyonu aralık ayında yasal bir şikayette bulundu ve bu ağustos ayında bir mahkeme duruşması yapılacak.
AB, ocak ayında resmi bir anti-tröst uyarısı yayımladı ve nihai kararını 22 Mayıs’a kadar vermesi bekleniyor.
Microsoft ve Activision Blizzard’ın karşılaştığı yasal engeller hakkında daha fazla bilgiyi daha önceki haberlerimizden okuyabilirsiniz.
Derleyen: Onur Bedek