Bilim insanları şu ana kadar uzayda gördükleri en büyük patlamaya tanık oldular. Ancak bu patlamanın tam olarak neyden kaynaklandığı bilinmiyor.
Patlama, her şeyden daha parlak görünmekle birlikte yıllardır devam ediyor. Bu da onu bilim insanlarının tanık olduğu açık ara en güçlü olay haline getiriyor. Patlama üç yıldan fazla süredir devam ediyor. Yaklaşık 8 milyar yıl uzakta gerçekleşti.
Gök bilimciler patlama için bir dizi olası açıklama önerdiler: Bir kara delik tarafından parçalanmış büyük bir gaz bulutu olma gibi. Ancak daha önce böyle bir ölçekte hiçbir şey görülmedi. Söz konusu patlama, bilinen herhangi bir süpernovadan 10 kat daha parlak. Bir yıldızın süper kütleli bir kara deliğe düştüğü en parlak gelgit bozulması olayından ise üç kat daha parlak.
AT2021lwx olarak bilinen patlama, evren yaklaşık altı milyar yaşındayken meydana geldi ve hâlâ bir teleskop ağı tarafından tespit ediliyor. Southampton Üniversitesi liderliğindeki astronomlar, patlamanın muhtemelen Güneş’ten binlerce kat daha büyük olan ve süper kütleli bir kara delik tarafından şiddetli bir şekilde bozulan devasa bir gaz bulutunun sonucu olduğuna inanıyorlar.
Araştırmacılar, bu tür olayların çok nadir olduğunu ve daha önce bu ölçekte hiçbir şeye tanık olunmadığını söylüyor. Araştırmayı yöneten Southampton Üniversitesinde araştırma görevlisi olan Dr. Philip Wiseman şunları söyledi: “Bir tür süpernova ararken arama algoritmamız tarafından işaretlendiği için buna tesadüfen rastladık. Çoğu süpernova ve gelgit kesintisi olayı, kaybolmadan önce yalnızca birkaç ay sürer. Bir şeyin iki yıl boyunca parlak olması sıra dışı.”
Derleyen: Özgür Kirici