Yapay zekânın yaşamımızda yer almaya başlaması ve gelişmesi gelecekte her türlü işe entegre edilecek gibi gözüküyor. Durum böyle olunca yapay zekâ, meslekleri de tehdit ediyor.
Goldman Sachs’ın kısa süre önce yayımladığı raporda, yaklaşık 300 milyon küresel işin otomasyona maruz kalabileceği ve bütün işlerin dörtte birinin üretken yapay zekâyla değiştirilebileceği belirtiliyor.
Yapay zekâ her türlü mesleği tehdit ediyor
Yapay zekâ artık içerik yazabilen, görseller oluşturabilen sohbet robotlarıyla tasarımcılar, yazılım mühendisleri vb. çalışanların yerini almaya başlamıştı. Halihazırda insanlar tarafından yapılan birçok işi ilerleyen zamanlarda yapay zekânın devralması bekleniyor. Yapay zekânın bu potansiyeli sayesinde en üst düzey yöneticiden, çağrı merkezi operasyonu yürüten çalışana kadar çok geniş bir alanda hatasız ve güzel işler başarabileceği düşünülüyor.
Dünya Ekonomik Forumu’nın mayıs ayında yayımladığı ve dünyada 803 şirketle anket yaptığı Future of Jobs’un raporuna göre şirketlerin %75’inden fazlası 5 yıl içerisinde yapay zekâ teknolojisini bünyesinde kullanmak istiyor.
Yapay zekâ hizmet sektörü için muazzam bir seçenek
Hizmet sektörleri için yapay zekâ destekli platform Aquant’ın CEO’su ve kurucu ortağı Shahar Chen, “Yapay zekâyla roller değiştikçe, teknoloji belirli işlerde ve sektörlerde ihtiyaç duyulan becerileri ve giriş engellerini azaltacaktır.” Açıklamasında bulundu.
Chen, yapay zekânın onarım teknisyenleri ve çağrı merkezi temsilcilerinin bulunduğu hizmet işlerini olumlu olarak etkileyeceğini belirtti.
Derleyen: Sarper Kaçar