Araştırmacılar, Dünya’daki canlı organizmaların vücut boyutlarını araştırırken gezegenin biyokütlesinin, boyut spektrumunun her iki ucundaki organizmalarda yoğunlaştığını buldular.
McGill Üniversitesi ve British Columbia Üniversitesinden araştırmacılar, Dünya’daki canlı organizmaların vücut boyutları ve biyokütlesi üzerine kapsamlı bir çalışma yürüttüler. Verileri beş yıl boyunca derleyip analiz ettikten sonra, gezegenin biyokütlesinin büyüklük spektrumunun her iki ucundaki organizmalarda yoğunlaştığını keşfettiler.
Çalışma, küçük tek hücreli organizmalardan mavi balinalar ve sekoya ağaçları gibi büyük canlılara kadar çok çeşitli organizmaları kapsıyordu. İlginç bir şekilde, maksimum vücut büyüklüğü farklı türler ve ortamlarda benzer üst sınırlara sahip görünüyordu.
Baş yazar Eden Tekwa, ekolojik, evrimsel veya biyofiziksel faktörlerin dayattığı evrensel bir üst boyut sınırı olabileceğini öne sürüyor. Araştırmacılar, ağaçlar, çimenler, mantarlar, mercanlar, balıklar ve deniz memelileri dahil olmak üzere çeşitli organizmaların benzer maksimum vücut boyutlarını paylaştığını buldu.
Bulgular, dünyanın biyolojik çeşitliliğini anlamak ve iklim değişikliği ile insan faaliyetlerinin gezegenin biyokütlesi üzerindeki etkilerini tahmin etmek için önemli çıkarımlara sahip. Örneğin, balık biyokütlesinin insan gelişinden bu yana yaklaşık yarı yarıya azaldığını gösteriyor.
Yazarlar, insanların nispeten küçük bir biyokütleye ait olmalarına rağmen en yüksek boyut aralığını işgal ettiklerini vurguluyorlar.
Derleyen: Merve Nur Sözen