Romantik öpüşme muhtemelen binlerce yıl önce birçok toplumda ortaya çıktı. Mezopotamya’dan kil tabletler iki tür öpüşmeyi tasvir ediyor: arkadaş öpücükleri ve dudak öpücükleri.
Science dergisinde yayımlanan yeni bir makale, romantik öpüşmenin önceden inanılandan 1000 yıl daha önce gerçekleşmiş olabileceğini öne sürüyor. Öpüşmenin kabul edilen en eski kanıtı, Hindistan’daki MÖ 1500’e kadar uzanan dini metinlerden geliyor. Ancak makalenin yazarları, eski Mezopotamya metinlerinde öpüşmenin daha da önce var olduğunu yazdığını söylüyorlar.
MÖ 2500’den kalma kil tabletler iki tür öpüşmeyi tanımlıyor: arkadaş öpücüğü ve daha samimi dudak öpücüğü. Evli olmayan kişiler arasında dudaktan öpüşmek tabu olarak görülüyordu.
Öpüşme daha yaygın hale geldikçe eski tıbbi metinlerde ağızdan ağza temas yoluyla bulaşan viral enfeksiyonlara benzeyen semptomları olan hastalıklar belgelendi. Eski insan kalıntılarının DNA analizi, herpes simpleks 1 (uçuk), Epstein-Barr (öpücük hastalığı) ve insan parvovirüsü gibi tükürük yoluyla bulaşan virüslerin varlığını da destekliyor. Çalışma, bu hastalıkların muhtemelen romantik öpüşme yoluyla yayıldığını öne sürüyor.
Mezopotamya ve Hindistan, dudaktan öpme ile romantizm ilişkisini ayrı ayrı geliştirdiğinden öpüşme muhtemelen tek bir yerde ortaya çıkmadı. Diğer bölgelerin de öpüşme pratiği yapmış olması, ancak davranışı kaydetme araçlarından yoksun olması mümkün. Kültürel normlar ve çevresel etkiler gibi diğer faktörler, eski uygarlıklarda öpüşmenin yaygınlığını etkilemiş olabilir.
Çalışma, genel olarak öpüşme tarihine ışık tutuyor ancak birçok soruyu cevapsız bırakıyor. Bununla birlikte, araştırma, atalarımız tarafından uygulanan öpüşmenin günümüzde öpücük yoluyla bulaşan hastalıkların küresel olarak yaygınlaşmasında katkıda bulunan bir faktör olabileceğini düşündürüyor.
Derleyen: Merve Nur Sözen