Google’ın deneysel atölyesi X Labs’ten ortaya çıkan SLAM teknolojisi bilim kurgudan fırlamış gibi.
Eş zamanlı konumlandırma ve haritalamanın kısaltması olan SLAM, bir robotun veya cihazın çevresinin haritasını çıkarması ve kendisini konumlandırmasına olanak tanıyan bir teknoloji. Bu iş pek kolay değil ve şu an teknoloji ve tasarımın ön safhalarında yer alıyor. Ek olarak, SLAM teknolojisi için gerekli iki görev bir tavuk-yumurta problemi ortaya çıkarıyor. Bir çevreyi haritalandırmak için konumunuzu bilmeniz gerekir, ancak bu bilgi sadece varolan bir haritadan alınabilir.
SLAM Nasıl Çalışır?
SLAM teknolojisi, GPS verilerini kullanarak bir ortamın önceden var olan bir haritasını oluşturarak bu karmaşık tavuk-yumurta sorununun üstesinden gelir. Daha sonra harita cihaz çevrede hareket ettikçe geliştirilir. Cihaz hareket ederken sürekli olarak ölçümler yapılmalı ve hem cihazın hareketi hem de ölçüm yönteminin yanlışlığı tarafından ortaya çıkan sapmalar hesaba katılmalı. Bu nedenli ölçüm ve matematik SLAM teknolojisi için önemli bir mesele.
Ölçme ve Matematik
Google’ın sürücüsüz arabası, çevresini saniyede 10 defaya kadar 3 boyutlu bir haritasını oluşturabilen, tavana monteli LIDAR (lazer radar) düzeneğini kullanarak ölçümler alıyor. Bu ölçümler, Google’ın Google Haritalar hizmetinin bir parçası olarak sürdürmesiyle iyi bilinen GPS haritalarını artırmak için kullanılır. Arabadaki yazılım, çevreyi doğru bir şekilde haritalamak için Monte Carlo modelleri ve Bayes filtreleri dahil olmak üzere gelişmiş istatistikler kullanır.
Uzaydan Anlayan Teknoloji
Teknolojinin evlerimizde ve ofislerimizde kullandığımız sabit, durağan bir terminal olması çok uzun zaman önce değildi. Artık teknoloji her saniyemizde ve her yerde. Teknoloji minyatürleşmeye ve günlük faaliyetlerimizle iç içe olmaya devam ettikçe bu trendin devam edeceği kesin. Bu eğilimler nedeniyle SLAM teknolojisi giderek daha önemli hale geliyor.
Derleyen: Yavuz Akyol