İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü (EPFL), Lozan Üniversite Hastanesi ve Lozan Üniversitesinden nörologlar, hoş sesleri algılamamızda garip bir tercih keşfettiler. Bu duruma göre bir dahaki sefere birine tatlı şeyler fısıldayacağınızda sol kulağını tercih etmek isteyebilirsiniz.
On üç yetişkinin beyin taramalarına göre kahkaha gibi olumlu insan sesleri, sol taraftan duyulduğunda beynin işitme sisteminde daha güçlü bir sinirsel aktiviteyi tetikliyor. Bu da insan işitme korteksinin bizi mutlu eden seslerin yönüne özel olarak ayarlandığını gösteriyor.
Neden böyle bir tercih olduğu açık değil çünkü deneyler yalnızca işitsel korteksteki aktivitedeki değişikliklere odaklandı. Böyle bir değişikliğin, birinin bu sesleri algılamasına nasıl dönüştüğü bilinmiyor ve gelecekteki araştırmalarda bunun test edilmesi gerekecek. Bununla birlikte önceki çalışmalar, sol kulağın birinin sesindeki duygusal tonu daha kolay tanımlayabildiğini ve altta yatan bazı gelişmişliklere işaret ettiğini gösteriyor.
Sol kulak, önce işitsel korteksin sağ yarı küresine bilgi aktardığından beynin sağ tarafının duyguları işlemede sol taraftan daha iyi olması gerektiği varsayılır. Ancak bu son sonuçlar hangi bilgilerin doğru olduğu gerçeğini değiştirebilir.
Çalışmanın katılımcıları; sol, orta veya sağ olmak üzere üç farklı yönden gelen mutlu insan seslerini dinlediklerinde işitsel kortekslerinin her iki tarafı da harekete geçti. Ek olarak yalnızca sol tarafta duyulan kayıtlar, çok daha güçlü bir nörolojik tepki ortaya çıkardı.
EPFL’den nörolog Sandra da Costa, “Bu, önden veya sağdan olumlu seslendirmeler geldiğinde meydana gelmez. Ayrıca, anlamsız ünlüler veya korkmuş çığlıklar gibi nötr veya olumsuz duygusal değere sahip seslendirmelerin veya insan seslendirmeleri dışındaki seslerin sol tarafla bu ilişkiye sahip olmadığını da görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Derleyen: Nazlıcan Vatansever